Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Europa treba biti zahvalna Turskoj za nesmetan dotok prirodnog plina iz Rusije, prenosi Anadolija.

Prije susreta s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u ruskom Sočiju, Putin je rekao da je vrlo sretan što će ugostiti turskog predsjednika u Rusiji.

Putin je podsjetio da je prije ovog sastanka izaslanstvo ruske vlade zaduženo za gospodarstvo posjetilo Tursku na poziv Erdoğana, te da su izaslanstva razgovarala o svim važnim aspektima bilateralne suradnje.

Istaknuvši kako je prošle godine obujam trgovinske razmjene između dviju zemalja porastao za 57 posto, Putin je napomenuo da se već u prvim mjesecima ove godine, uključujući svibanj, obujam trgovinske razmjene udvostručio.

Projekt prirodnog plina Turski tok
Putin je dodao da postoji mnogo strateških projekata koje provode dvije zemlje, te podsjetio na projekt nuklearne elektrane Akkuyu i druge energetske projekte.

– Plinski projekt Turski tok, koji smo nedavno završili, postao je jedan od važnih plinovoda koji ruski prirodni plin transportira u Europu. Turski tok nastavlja raditi redovito, za razliku od drugih plinovoda koji isporučuju plin u drugim smjerovima. Ne samo da opskrbljuje prirodni plin u Turskoj, već i transportira naš plin do potrošača u Europi. Europa treba biti zahvalna Turskoj za nesmetanu isporuku prirodnog plina iz Rusije – rekao je Putin.

Ističući da je zahvaljujući posredovanju Ujedinjenih naroda (UN) i Turske riješen problem oko isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka te da je isporuka već počela, Putin je zahvalio Erdoğanu što je u tom kontekstu poduzeo potrebne mjere .

Borba protiv terorizma
Dodao je da se na ovaj način u svijet izvoze i ruski prehrambeni proizvodi i gnojiva.

– To je vrlo osjetljivo pitanje, posebno za zemlje u razvoju. Ove zemlje su na rubu ozbiljnih problema zbog opskrbe prehrambenim proizvodima i gnojivima. Takve odluke, donesene uz vaše sudjelovanje, važne su za sve te zemlje. Pa hvala vam na tome – rekao je Putin turskom predsjedniku.

– Vjerujem da će naše rješenje događaja u Siriji ovom prilikom također donijeti olakšanje regiji – rekao je Erdoğan uoči bilateralnog sastanka.

Istaknuo je kako će sastanak biti vrlo važan s obzirom na ulogu Turske i Rusije u regiji. Erdoğan je također rekao da Turska cijeni suradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma.

Ranije je ured turskog predsjednika priopćio da će Erdoğan i Putin razgovarati o regionalnim i međunarodnim temama, kao i odnosima Turske i Rusije.

Nakon sastanka čelnika, održat će se sastanak delegacija.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!