Cijene goriva na svim crpkama u BiH su u padu. Na nekima čak i pola marke manje u odnosu na zadnjih nekoliko mjeseci. Trenutno se litar benzina kod određenih distributera može kupiti za 2,96 KM, a dizela 3,16 KM. Za bh. prilike gorivo je i dalje skupo, smatra profesor dr. Sanel Halibegović, koji pojašnjava razloge na svjetskom tržištu zbog kojih je došlo do pomjeranja u cijenema, ali i moguće posljedice.

Halibegović kaže kako postoji nekoliko razloga zašto su sirova nafta i naftni derivati pali sa cijenom.

“Neki od tih razloga su dobri, a neki mogu biti loš znak za predstojeća vremena. Svakom građaninu je drago da cijena goriva na crpkama pada, međutim, to može da bude loš znak. Zašto je cijena goriva pala, postoji nekoliko razloga. Prvi je taj što su SAD otvorile velike rezerve nafte i ponuda nafte na tržištu je bila veća, a druga je posjeta Bidena Vijeću OPECA koji je podigao proizvodnju goriva, a možda jedan od glavnih razloga zašto je gorivo palo je da ljudi u nekom zaštitnom sustavu od recesije odlučuju manje da troše na gorivo, manje na putovanja”, kaže Halibegović.

Ističe kako se ova globalna recesija odrazila i na BiH, ali da većih posljedica ne bi trebalo biti.

“Postoje verzije da će doći do recesije do kraja godine, ali ja vjerujem da bi blaga recesija mogla doći polovicom iduće godine i trajat će godinu dana. Vlade država koje su glavne u svijetu aktivno i pomno prate situaciju inflatornih kretanja. Mi samo pratimo ono što oni urade. Ipak, još uvijek je ovo gorivo skupo i rapidno osiromašuje građane ove zemlje i treba biti ispod 2,5 KM po litiri”, ističe Halibegović.

Kaže da je svjetsko tržište jako osjetljivo i svi paze kako će ulagati novac. I najmanja napetost na geopolitičkom planu pravi probleme. Dodao je za kraj da bi mogući sukob Tajvana i Kine uzrokovao katastrofalne probleme u svijetu.

Izvor:N1

error: Content is protected !!