Gradski odbor HDZ BiH Mostar priopćenjem se oglasio zbog vandalskog čina koji se dogodio na galeriji “The Hub of Fine Arts” gdje su vandali nacrtali svastiku.

-Kažu kako uvijek nakon loših vremena dolazi nešto dobro i pozitivno. U Mostaru je sve pomalo drugačije pa i ta izreka. Mostar svjedočimo čestim ciklusima ljudske gluposti koja ima za cilj prekinuti kontinuitet dobre i pozitivne energije koju je grad dobio s gradonačelnikom dr. Kordićem.

Unatoč naporima da se unaprijedi životna sredina i podigne kvaliteta života u gradu Mostaru gotovo svakodnevno imamo primjere uništavanja javnih površina, privatnih objekata, gradskih, parkovskih površina. U noći s četvrtka na petak je meta bila galerija “The Hub of Fine Arts”.

Umjesto klupa, prometnih znakova, spomenika, ovaj put je izvršitelj otišao korak dalje i na najprimitivniji način oštetio privatnu imovinu na objektu po kojem se Mostar upisao u jedno od značajnijih kulturnih središta u Jugoistočnoj Europi.

Ovaj slučaj vandalizma izgleda ima i političku dimenziju jer dolazi u vrijeme kada je Mostar, za razliku od nekih drugih bosanskohercegovačkih gradova, iz kojih možda i dolazi ili izvršitelj ili nalogodavac ovog čina, odlukom Gradskog vijeća napravio povijesni iskorak i započeo odmak od totalitarnih režima, a Parlamentarna skupština BiH usvojila radnu definiciju antisemitizma IHRA-e.

Je li slučajnost ili ne, znat ćemo kada se otkriju počinitelji i razjasne okolnosti, ali ovakvi događaji podsjećaju kako i dalje ima pojedinaca a možda i (ne)vladinih organizacija, koje BiH ne vide kao zemlju u kojoj sve nacije i religije imaju svoje mjesto.

Gradski odbor HDZ BiH Mostar najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i poziva na utvrđivanje činjenica i kažnjavanje odgovornih osoba. Svima onima koji su ovim činom uznemireni poručujemo kako nećemo dozvoliti da oni koji sve čine da sve ove godine zadrže status quo i govorom mržnje pokazuju kakvu BiH žele, naruše priliku koju smo dobili.

Rad gradonačelnika dr. Kordića i Kluba vijećnika HDZ BIH u Gradskom vijeću, značajni rezultati u kratko vrijeme, ali i sve vezano za izmjene izbornih pravila za Grad Mostar, su gradu dale potpuno drugi kontekst i priliku za dobru priču. Priču kako unatoč pojedincima koji pokušavaju diskreditirati sve pozitivno, naš grad postaje primjer ne samo drugima gradovima nego i cijeloj Bosni i Hercegovini. Jer mi znamo i možemo. A drugi neka slobodno “prepisuju” od nas. Samo nek ne šaraju

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!