“Postoji ona službena, koju zastupa Vlada, te vanjska politika predsjednika, koji čim dobije malo prostora izbaci nacionalističku, rasističku izjavu, što me stavlja u poziciju da ne mogu štititi interes interes BiH, niti Hrvata u BiH.

Važno je da Hrvatska da sve od sebe da pomogne da se izgradi BiH u normalnu demokratsku zemlju, na principima na kojima funkcionira EU. Pametno i vjerodostojno bi bilo pregovarati sa Sarajevom, a ne stalno ići u Mostar. Hrvatska treba štititi građane Hrvatske i uzeti u obzir da građani i Hrvati koji nisu građani žive u sredinama u kojima su manjine. Treba živjeti u srednjoj Bosni, Republici Srpskoj… Ako su zainteresirani za zaštitu Hrvata, moraju uzimati u obzir te ljude, a njih mogu zaštititi samo umjereni Srbi u Banja Luci i umjereni Bošnjaci u Zenici”, kazao je Josip Juratović, poslanik SPD-a (Njemačke socijaldemokratske stranke) u Bundestagu na N1.

Tko je Josip Juratović?

Josip Juratović, iz Koprivnice je prvi i jedini Hrvat u njemačkom parlamentu – Bundestagu kao zastupnik SPD-a i jedan je od najpoznatijih sindikalnih aktivista u južnoj Njemačkoj.

Jedna od njegovih izjava koja se pamti je svakako ona u emisiji HTV-a nakon pokolja u dva nargila bara u Hanauu, kad je izjavio: “U Njemačkoj se nikada nije bolje živjelo nego danas, a to je upravo zahvaljujući multikulturnom društvu”,
Istaknuo je da su stranci jak faktoru u odlučivanja u toj zemlji.

Raspudić o Juratoviću

O Juratoviću je 2017. pisao Nino Raspudić  u Večernjem listu.

“Zastupnik SPD-a u njemačkom parlamentu Josip Juratović je ponovo zvijezda bošnjačkih portala na kojima tog automehaničara iz Koprivnice predstavljaju kao novog Bismarcka koji nam važno poručuje kako se hrvatska Vlada “po pitanju BiH destruktivno ponaša navodno štiteći interese Hrvata u BiH”. Koja perverzija! Destruktivno ponašanje mu je inzistiranje na ustavnim kategorijama, a negiranje ustavnih temelja BiH, što čini njemačka politika, mu je konstruktivno i dobronamjerno. Slijedi klasično (pseudo)ljevičarsko prenemaganje o “tri nacionalna tora”, silna briga za Posavinu koja će valjda biti zadovoljena kad Hrvati nestanu iz cijele BiH ili barem kad budu jednako neravnopravni na prostoru cijele države, pokušavanje stvaranja razdora između Hrvata iz Hercegovine i onih iz Srednje Bosne i Posavine koji po Juratoviću “s radošću opravdavaju ravnopravnu građansku BiH”… Bilo bi lijepo da Juratović o tome doista pita Hrvate u Orašju, Kiseljaku, Vitezu pa nam pokaže njihove odgovore.

Građanska opcija je u višenacionalnim državama poput BiH uvijek krinka za nacionalizam brojnijeg naroda, a Juratović je maneken politike koju najbolje objašnjava primjer kuće koju čine bošnjački temelj, bosanska nadgradnja i građanska fasada. Njegov istup je konačna potvrda da Njemačka gura preustroj BiH u građansku, dvoentitetsku državu. Njemačka politika time ne štiti “mir i stabilnost”, već u službi bošnjačkog unitarizma po turskoj narudžbi stvara nemir i u najgorem scenariju provocira novi sukob. Što činiti? Ako povjerujemo u to da BiH nije u fokusu njemačke vanjske politike, već da to odrađuje jedna struja SPD-a, i da je ona dijelom izmanipulirana preko ambasade u Sarajevu i njemačkih Stiftunga koji ondje djeluju i slizani su u svakom pogledu s bošnjačkim unitaristima, onda bi imalo smisla da se Hrvati u Njemačkoj pokrenu i pokažu da su neosnovane optužbe da je njihovo dijasporsko hrvatstvo samo folklorno, na razini domoljubnih koncerata i nogometnog navijanja.”

Ukinuo bi pravo glasa dijaspori?

Jednom prilikom izjavio je da da bi ukinuo pravo glasa dijaspori. Juratović bi isto tako ukinuo i manjinske liste na izborima za Sabor RH.

“Što se tiče tih lista za dijasporu, ja sam tu jako kritičan. Mnogi će me kritizirati, ali mislim da zastupnici i biračko tijelo mora biti tamo gdje plaćaju porez i biti odgovorni onoj državi u kojoj žive. Ukinuo bih pravo dijaspori da glasa na parlamentarnim izborima, ali i manjinske liste. Vladimir Šeks je jednom rekao da manjine imaju sigurna mjesta u Saboru i da je to znak da smo napredno društvo. A ja sam rekao da je to znak da društvo nije demokratsko “rekao je Juratović u emisiji Veto Jabuke TV.

Osudio i prosvjede branitelja

Osim toga, Juratović je osudio i prosvjede branitelja u Savskoj 66, rekavši da su se ‘stavili u poziciju kao da je država njihova’. Tvrdi da Lex Perković nikada nije pokvario odnose tih dviju zemalja Njemačke i Hrvatske i da ih Kolinda Grabar-Kitarović nije niti trebala ići popravljati.

Rezolucija Bundestaga o BiH

Podsjetimo, prije otprilike zastupnici njemačkog Bundestaga usvojili su odluke koje se tiču Bosne i Hercegovine a između ostalog usvojena je i rezolucija pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”.

Osim vladajućih stranaka, za ovu rezoluciju glasovali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desnog AfD-a te krajnje ljevice.

Ovo je možda prvi put u povijesti Europske unije da jedan parlament države članice EU-a donosi rezoluciju u kojoj poziva na akciju protiv druge države članice EU-a. I to uz potporu Kršćansko-demokratske unije (CDU), HDZ-ove sestrinske stranke.

Bundestag je razmatrao dokument koji su u parlamentarnu proceduru uputili predstavnici vladajućih stranaka SPD, FDP i Zeleni pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti” unutar kojeg se traži od njemačke vlade “da pruži jaču podršku Bosni i Hercegovini” i “spriječi rast nacionalističke retorike”, navodi klix.ba.

Tijekom rasprave koja je trajala 40 minuta, u Bundestagu su se obratili brojni zastupnici iz svih stranačkih frakcija.

Kakvu je rezoluciju usvojio Bundestag?

Kada je riječ o rezoluciji vladajućih stranaka, u njoj se navodi kako stanje u BiH izaziva veliku zabrinutost.

“Etničke podjele i dalje oblikuju svakodnevni život, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa”, tvrde stranke.

Zbog toga, iz SPD-a, FDP-a i Zelenih pozvali su njemačku vladu na čelu s Olafom Scholzom da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini.

“Reforme su desetljećima blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju. Sada se pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pozornost javnosti od zastoja. Konkretno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo i zahtijeva odlučan, čvrst otpor Europske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice”, navode.

Na kraju, poručili su kako se od djelovanja u BiH moraju distancirati i vođe u Srbiji i Hrvatskoj.

“Pored toga, od političkih lidera Srbije, također u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”, zaključuje se u dokumentu.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!