Arheolozi su otkrili četiri nove sobe u kući u Pompejima pune tanjura, amfora i drugih svakodnevnih predmeta, dajući sliku života srednje klase u trenutku kada je erupcija Vezuva zatrpala rimski grad 79. godine.

Ostaci zdjela, na brzinu ispražnjenog kovčega, kreveta i plamenika za parfeme od terakote u obliku kolijevke pronađeni su na dva kata prethodno iskopane zgrade, priopćila je uprava arheološkog parka Pompeji. Neke su bile vrjednije od drugih – posude od bronce ili stakla uz svakodnevne alate.

“Veliki dio stanovništva u Rimskom Carstvu bili su ljudi koji su se znojili za svoj kruh svagdašnji, ali su također željeli podići svoj društveni status”, rekao je direktor parka Gabriel Zuchtriegel.

Težili za boljim životom i statusom

Arheolozi su uzeli gipsane odljeve kako bi reproducirali neke od predmeta s nalazišta u Pompejima, jednoj od glavnih talijanskih turističkih atrakcija u blizini modernog grada Napulja.

Ostatak građevine, iskopane 2018., uključuje dvorište ukrašeno freskama biljaka, ptica i scena lova. Niša u kojoj su se nalazili bogovi zaštitnici kućanstva, ili lari, dala je “kući Larario” njeno popularno ime.

“Vlasnici kuće Larario u Pompejima uspjeli su ukrasiti dvorište u kojem se nalaze lari i bunar s izvanrednim slikama, ali očito nisu imali dovoljno novca za sve sobe”, dodao je Zuchtriegel.

“Ne znamo tko je ovdje živio, ali ugodan život prikazan u dvorištu vjerojatno je bio više težnja nego njihova svakodnevna stvarnost.”

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!