Hrvatska je trenutno najtraženija turistička destinacija u Europi, piše portal traveloffpath.

Pomakni se, Italijo. Prema nedavnim podacima AirDNA, turistički Mediteran ima novog regionalnog lidera, a činjenica da je Hrvatska preuzela plašt vodeće zemlje ne bi trebalo biti iznenađenje. Prema istraživanju grupe za iznajmljivanje nekretnina za odmor, Hrvatska je sada službeno najtraženija destinacija u cijeloj Europi.

Rezervirajte čim prije

Nekada zasjenjena mračnom prošlošću pod sada već nepostojećom Jugoslavijom, ova balkanska zemlja prošla je kroz značajne promjene od svoje borbe za neovisnost devedesetih, piše traveoffpath. Turisti dolaze iz svih krajeva svijeta kako bi upoznali njezinu čuvenu razvedenu jadransku obalu, prepunu kristalno čistih plaža i bogate povijesti, te prošetali slikovitim gradovima.

Ipak, ako želite uskoro posjetiti Hrvatsku, bolje osigurajte rezervacije što prije jer je popunjenost vrlo visoka:

Hrvatska predvodi europski oporavak s porastom noćenja od 132%.
Ukupno je u Europi u lipnju 2022. zabilježeno 7,2% više noćenja u usporedbi s 2019. koja je bila bez covida. Kako kaže AirDNA, industrija se ‘potpuno oporavila’, a brojka dolazaka nadmašila je one iz godina prije pandemije. Konkretnije, lipanj je deveti uzastopni mjesec u kojem se stopa popunjenosti povećala, dosegnuvši 58,2%.

Zanimljivo, Hrvatska prednjači u Europi s rastom noćenja od čak 132 posto u odnosu na 2021. godinu te je s prvog mjesta izbacila tradicionalne mediteranske konkurente, poput Italije i Španjolske. Ovo je dodatni pokazatelj da putnici još uvijek prije rezerviranja putovanja uzimaju u obzir razinu slobode koju zemlja uživa što se tiče korona mjera.

Korona mjere

Za razliku od ultrastroge Italije ili uvijek oprezne Španjolske, koja je ponovno otvorena nekoliko mjeseci kasnije dok je turistička sezona već bila u tijeku, Hrvatska od 3. svibnja ima uobičajena pravila ulaska. Od tog datuma strancima je dopušteno posjetiti Biser Jadrana bez ograničenja: bez potvrda o cijepljenju, nisu potrebne tri doze cijepljenja, nema testiranja prije polaska, nema testiranja nakon dolaska, nema obavezne karantene niti posebnih obrazaca za prijavu prije dolaska.

Za usporedbu, druge mediteranske nacije tek su nedavno ukinule svoja pravila o covidu, a Malta je bila posljednja prije samo dva tjedna. Na vrhuncu krize, sve do 2020. godine, Hrvatska je također zadržala otvorenu granicu prema Amerikancima, a osim kratkih razdoblja zatvaranja zbog širenja novih varijanti, nije prestala primati turiste.

Utječu li zdravstvena ograničenja na oporavak turizma u zemlji?

Čini se da se hrvatski neortodoksni pristup, kako su ga nekoć smatrali njezini europski kolege, na kraju isplatio, budući da je zemlja izbila ispred svih ostalih zemalja EU-a kao nova svjetska omiljena europska destinacija. Naravno, Hrvatska nije jedina zemlja koja je u posljednje vrijeme zabilježila izraziti porast rezervacija – lista je prilično opsežna.

Na drugom mjestu nalazi se Norveška također bez ograničenja, koja bilježi porast noćenja od 117%, a slijedi je Mađarska s 97%. Na ljestvici AirDNA vidljivo je da su oni koji su ranije popustili korona mjere, neki već u veljači 2022., zauzeli najviša mjesta na ljestvici.

Ipak, neočekivani uspon Hrvatske kao mediteranske atrakcije dokaz je nečeg većeg od jednostavnog nedostatak zdravstvenih mjera – iako je to još uvijek vrlo relevantno.

Što Hrvatsku čini tako posebnom, osim što nema ograničenja?

Vrlo malo zemalja je tako brzo kao Hrvatska došlo na vrh ljestvice traženih destinacija.  Unatoč tome što je relativno nova država, uspostavljena nakon posljednjih balkanskih ratova devedesetih, uz Srbiju, Sjevernu Makedoniju i neke druge, Hrvatska je bila dom hrvatskog naroda i kulturno središte, mnogo, mnogo stoljeća.

Među njezinim vodećim atrakcijama je grad Dubrovnik opasan zidinama, sa svojim brdovitim, popločanim ulicama i strateškom mediteranskom lukom; Split, izgrađen kao produžetak nekadašnje palače iz rimskog doba, sada labirint uskih uličica u kojima oživljava antička povijest Dalmacije; i Zadar venecijanskog izgleda, s najljepšim zalaskom sunca na svijetu.

Čak i turistički ozbiljno podcijenjeni glavni grad Zagreb, srce zemlje i njezino financijsko središte, ima dovoljno atrakcija da zaokupi turiste danima, u rasponu od neobičnih muzeja, poput Muzeja prekinutih veza, do srednjovjekovnih stražarnica i kultne katedrale . Ukratko, Hrvatska je apsolutno prekrasna i nije ni čudo što više nije skriveni dragulj.

Unatoč tome, ostaje dragulj, a sada je to europsko vrhunsko odredište za odmor.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!