Banke u Republici Srpskoj bit će obavezne da klijentima fizičkim licima najmanje jednom godišnje besplatno dostave ili na drugi način učine dostupnim izvještaj o svim naknadama naplaćenim za usluge povezane s platnim računom.

Odluku o tome donijela je Agencija za bankarstvo Republike Srpske 28. srpnja, a primjenjivat će se osam dana od objave u Službenom glasniku RS-a.

Odlukom se propisuje da je banka dužna da izvještajem o naknadama za usluge povezane s platnim računom obuhvati sve naknade koje je naplatila
korisniku za sve usluge koje mu je pružila, uključujući i podatke o svim kamatama koje je naplatila od korisnika, kao i o kamatama koje je korisnik ostvario.

Izvještaj, čiji je sadržaj i izgled utvrdio tržišni regulator, dužan je da korisniku, bez naknade dostavi ili na drugi način ustupi dostupnim izvještaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišnje, prenosi Indikator

Izuzetno, u slučaju gašenja platnog računa, banka je dužna, nakon gašenja tog računa, da korisniku bez odgađanja dostavi izvještaj o naplaćenim naknadama koji se odnosi na taj platni račun za period od dana njegovog gašenja i to najkasnije u roku od 30 dana od gašenja tog računa.

Banke su obavezane da svoje poslovanje, organizaciju i akte usklade sa odredbama ove odluke u roku od četiri mjeseca od njenog donošenja.

Izvor:indikator.ba

error: Content is protected !!