Što duže bude trajao proces proširenja Europske unije (EU), to će zemlje Zapadnog Balkana biti izloženije ruskim apetitima, zato EU mora ubrzati procedure za prijem zemalja ove regije gdje rizik još postoji, Rekao je u utorak slovenski predsjednik Borut Pahor.

Govoreći na 13. konferenciji veleposlanika u Ankari, Pahor je rekao da je ruski rat protiv Ukrajine “iz temelja potkopao ionako krhko povjerenje između Zapada i Rusije”. Istaknuo je kako je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu iznenađujuća i razočaravajuća.

Govoreći o dobrim odnosima Slovenije i Rusije dugim više od 15 godina do početka rata u Ukrajini 24. veljače, Pahor je rekao da se njegova zemlja “nikada nije osjećala ugroženom od Rusije”, dok su “prijatelji iz istočne Europe Rusiju uvijek opisivali kao izravnu ili neizravne prijetnje njihovoj sigurnosti”.

No, kako je rekao Pahor, rat je promijenio njihove veze s Rusijom. Slovenski čelnik rekao je da se u sadašnjoj situaciji uzrokovanoj ratom “razvoj nove blokovske podjele čini gotovo neizbježnim”.

– Zapadni Balkan će u novoj geopolitičkoj podjeli biti dio zapadnog svijeta. Ali to ovisi o Bruxellesu koliko i o zemljama zapadnog Balkana. Što dulje bude trajao proces proširenja EU, to će te zemlje biti izloženije ruskim apetitima, ili barem povećanju ruskog utjecaja – rekao je Pahor, ističući “vitalni” značaj Bosne i Hercegovine.

Kazao je da rizik i dalje postoji na Zapadnom Balkanu iu BiH te da EU mora ubrzati procedure za prijem zemalja ove regije.

– Pokušavam učiniti sve što je u mojoj moći da uvjerim EU i Zapad da (Bosnu i Hercegovinu) po brzoj proceduri prime u EU, a ako je moguće i u NATO – rekao je Pahor.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!