Tunel Ivan, središnja točka koja povezuje dionicu magistralne ceste M17 Tarčin – Konjic, trebao bi biti završen do kraja ljeta ove godine. 150 ljudi u svakom trenutku radilo je na probijanju dvocijevnog tunela. Projekt vrijedan 67,5 milijuna eura značajno će skratiti put iz Sarajeva prema Hercegovini.

Radovi na probijanju tunela Ivan započeti su u siječnju 2021. godine. Vlada FBiH i JP Autoceste rade na tome da ubrzaju izvođenja radova na ovom koridoru, te nastoje prevazt će probleme uzrokovane globalnom krizom. Izvođač radova na ovoj poddionici je poduzeće Euroasfalt Sarajevo, a nadzor nad izgradnjom vrši firma iz Italije.

“Usprkos svim problemima koji su se dešavali na ovom projektu, dobro smo napredovali i vrlo smo zadovoljni nadzorom i izvođačem radove”, kazao je Armir Šahur, inžinjer IDR Engineeringa.

Minela Bašić je glavna inženjerka za količine i planiranje na projektu tunela Ivan: “U tunelu tijekom izgradnje smo se susreli s kolapsima, s curenjem, s promjenom materijala. U jednom trenutku smo imali materijal gdje je trebalo miniranje, a nakon toga vrlo mekanu zemlju koja je trebala iskop u koracima po pola metra. Sve smo to uspjeli prevazići, zajedno sa izvođačem, i napraviti jedan vrlo dobar tunel”.

Druga cijev tunela Ivan dužine 1.721 metar probijena je tri sedmice prije predviđenog roka. Radilo se 24 sata u tri smjene. To je ujedno i jedan od posljednjih koraka ka završetku radova ovog značajnog infrastrukturnog projekta.

“Mi smo se organizirali, tako da smo radili neprekidno tijekom čitavog perioda 24 sata. U prosjeku dnevna angažiranost radnika bila je 30 do 40. Međutim, sada, kada su došli u pitanje završni radovi, taj broj se znatno povećao”, navodi Ejub Balić, glavni građevinski inženjer na tunelu Ivan.

Brojne nedaće, ipak, nisu bile razlog za prestanak radova na dionici izgradnje tunela Ivan magistralne ceste M17. Iako je završetak radova najavljen za kraj ovog mjeseca, nadležni mole građane za strpljenje. Tunel će biti otvoren najkasnije sredinom rujna, piše Federalna.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!