Večeras, u noći s 11. na 12. kolovoza, očekuje nas nebeski spektakl meteorskog roja Perzeidi, poznatiji kao Suze sv. Lovre. 

“Ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter”, poručili su ranije iz Hrvatskog astronomskog saveza.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu”, dodali su.

Inače, izraz Suze sv. Lovre postao je popularan u zadnjih pedesetak godina, a u Hrvatskoj ga najčešće koriste Dalmatinci koji su ga preuzeli od Talijana. Poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao je godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Upute za promatranje
Hrvatski astronomski savez podijelio je i upute za promatrače:

1. Ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), tamo ćete opaziti najmanje meteora

2. Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)

3. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

4. Potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

5. Potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći

Također, Bill Cooke iz NASA-e je prije nekoliko godina za portal Live Science otkrio nekoliko savjeta kako uhvatiti i snimiti najbolji pogled na bajkovite prizore koje nam nebo sprema. I njegovi savjeti su slični onima Hrvatskog astronomskog saveza.

1. Pobjegnite od svjetala grada što je dalje moguće. Pronađite mirno, mračno mjesto, idealno negdje u prirodi.

2. Dajte očima otprilike pola sata da se priviknu na mračno nebo. Nemojte očekivati da ćete izaći iz kuće i odmah vidjeti Perzeide.

3. Najbolje vrijeme za promatranje Suza sv. Lovre je nakon dva ujutro.

4. Zaboravite teleskope, dalekozore i slične stvari. Večeras želite vidjeti cijelo noćno nebo, ne želite nešto što će vam ograničavati pogled.

5. Ako želite fotografirati noćno nebo, postavite fotoaparat na tronožac. Snimajte duge ekspozicije, od nekoliko sekundi do minute, ali ne više od toga jer biste mogli uhvatiti rotaciju zvijezda zbog čega se neće vidjeti “repovi” Perzeida.

Izvor:index.hr

error: Content is protected !!