Denis Bećirović, kandidat bošnjačke oporbe za člana Predsjedništva BiH koji je sve do jučer govorio samo o građanima i građanskoj državi, dramatično je promijenio retoriku, nakon što je  osim vodećih zemalja Zapada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, te Francuske i Italije, podršku temeljnom načelu Daytonskog sporazuma i Ustava BiH ravnopravnosti konstitutitivnih naroda dala i jedna od najmoćnijih država svijeta i blizak američkih saveznik Izrael, dok bošnjačku politiku podržavaju jedino Rusija i Iran, piše Hrvatski Medijski Servis.

U razgovoru s građanima Travnika Bećirović je, između ostalog, rekao da sa “režimskim političarima koji su otvorenom sukobu sa Zapadom mi ne možemo realizirati strateške vanjskopolitičke ciljeve Bosne i Hercegovine a to su članstvo u EU i NATO-u”.

“S takvim političarima država Bosna i Hercegovina srlja u neizvjesnost i nesigurnost. Čuvat ćemo dignitet države Bosne i Hercegovine ali nećemo dozvoliti rušenje mostova suradnje sa Zapadom. Politika udaljavanja od prijateljskih zapadnih država je krajnje pogrešna politika”, poručio je Bećirović.

Poručio je da čuvanje dostojanstva ljudi i države Bosne i Hercegovine i jačanje suradnje sa Zapadom nije nespojivo.

“Mi živimo u evropskoj i multietničkoj državi. Političari koji vezivno tkivo u takvoj državi traže u jednom narodu, a ne u povezivanju svih naroda, ne rade u korist te države. Našoj državi nanose nesagledivu štetu teze i pitanja kao što su: tko je veći narod, a tko manji; tko je vezivno tkivo, a tko nije; tko je kičma države, a tko nije; tko ima veće historijsko pravo, a tko manje… Umjesto ovih štetnih postavki moramo osmisliti politiku povratka svih građana i naroda njihovoj istinskoj domovini Bosni i Hercegovini. To je naš najvažniji državni projekat 21. stoljeća. Ovaj ključni projekat treba pružiti čvrstu garanciju slobode, jednakopravnosti i sigurnosti svim građanima i narodima,“ istaknuo je Bećirović.

Dodao je da rješenje nije podjele i izolacija nego integracija.

“Zato smatramo da je važno markirati političke ideje i snage koje imaju političke pretpostavke da reintegriraju bh. društvo i državu. Moramo osmišljeno raditi na jačanju svijesti o pripadnosti i privrženosti zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini, jačanju svijesti o državnom identitetu, razvijanju svijesti o odanosti Bosni i Hercegovini“, zaključio je Bećirović.

/HMS/

error: Content is protected !!