Mostar se prethodnih godina nalazio na brojnim listama najljepših gradova, a najnovije priznanje stiglo je od CNN-a koji je grad na Neretvi uvrstio među najljepše male gradove u Europi. Turisti koji ovih dana borave u staroj gradskoj jezgri smatraju je jednom od najljepših; Nacionalni spomenici, povijesne građevine, šarene ulice i bogata kultura navodno čine ovaj grad posebnim.

Mostar je među “najljepšim destinacijama u Europi”, “najljepši grad za koji nikada niste čuli”, ili “najfotografiraniji grad na svijetu” – samo su neke od brojnih titula i svjetskih priznanja za ovaj grad. Apsolutno opravdano, kažu turisti, kojih ove sezone u gradu ne manjka.

Građani Mostara su, međutim, podijeljenih mišljenja. I dok će za jedne Mostar uvijek biti najljepši grad, za druge je to nerealno priznanje, jer kažu ima mnogo stvari koje bi trebalo mijenjati i unaprijediti, počevši od čistoće i uređenosti grada.

Ovo je jedno od najvećih priznanja koje će poslužiti kao dobra reklama za privlačenje turista, navode iz Turističke zajednice. Mostar, tvrde, više nije prolazna destinacija već grad u kojem borave turisti jer i u ljetnim mjesecima nudi mnoštvo sadržaja.

“Bilo je velikih investicija, vidimo veliki broj hotela, motela, pansiona. Naši najstariji zaseoci su postali mini turistička mjesta, siguran sam da Mostar grabi velikim koracima naprijed kada je u pitanju turizam”, rekao je Semir Temim, Turistička zajednica HNŽ.

Službena statistika pokazuje kako je broj domaćih i stranih gostiju u prvih šest mjeseci ove godine višestruko veći nego lani. Smještajni kapaciteti su popunjeni, stara gradska jezgra vrvi turistima, zbog čega turistički djelatnici ne kriju zadovoljstvo.

“Ima turista iz cijelog svijeta, najviše Poljaka, Čeha, Talijana. Znamo da je bilo dana kada nije bilo ljudi na ulici, a sada se sve vratilo i samo još više napredujemo”, kazao je Tarik Pehilj, turistički djelatnik.

Čistoća, prosjačenje i pljačka turista neki su od gorućih problema u turističkom sektoru za koje smatraju da ih je potrebno što prije riješiti, kako turisti ne bi nosili imidž Mostara kao takvog i kako bi svoj boravak u jednom od najljepši gradovi sigurniji i ugodniji.

Kako navodi CNN, Stari most je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, spominju skokove sa Starog mosta, kao i činjenicu da je Mostar stanica svjetskog natjecanja u Red Bull Cliff Divingu, koje će se koji će se održati krajem ovog mjeseca i koji će u Mostar privući tisuće gostiju iz različitih zemalja svijeta.

Izvor:N1

error: Content is protected !!