Krzysztof Sobolewski, glavni tajnik političke stranke Pravo i pravda (PiS), za poljski državni radio rekao je kako će, “ako Europska komisija ne osigura 35 milijardi eura u fondovima za pomoć oko krize uzrokovane pandemijom covida-19”, Varšava pokrenuti pravni postupak protiv Bruxellesa, staviti veto na inicijative EU-a i okupiti savez za smjenu Ursule von der Leyen.

– Ako nas izvršna vlast EU-a pokuša stisnuti uz zid, nećemo imati drugoga izbora, nego povući sve oružje iz svojega arsenala i odgovoriti po principu “oko za oko” – izjavio je Sobolewski, a prenosi The Guardian.

Ovakva prijetnja uslijedila je nakon što je Jarosław Kaczyński, koji je u lipnju podnio ostavku na mjesto potpredsjednika vlade, ali ostaje predsjednik PiS-a, u intervjuu za časopis Sieci govorio o tome kako je Poljska učinila ustupke EU-u, ali oni nisu urodili plodom.

– Pokazali smo maksimalnu dobru volju, ali naši ustupci nisu urodili plodom – izjavio je tad Kaczyński, tvrdeći kako je Poljska poštovala svoju stranu sporazuma o poništavanju nekih kontroverznih reformi pravosuđa u zamjenu za sredstva EU-a.

Kaczyński: Poljska se ne uklapa u njemačko-ruske planove

Podsjetimo, Varšava se već mjesecima spori s Europskom komisijom oko raspoređivanja sredstava za oporavak od pandemije koronavirusa, a Bruxelles pritom zahtijeva da Poljska  ispuni niz uvjeta oko “vladavine prava” kako bi uopće mogla dobiti bespovratna sredstva i zajmove.

Kaczyński je rekao kako poljska vlada neće poduzeti daljnje korake prema ispunjavanju zahtjeva Komisije, optuživši Bruxelles da želi “ukinuti vladavinu prava u Poljskoj” i prisiliti je “na punu podložnost Njemačkoj”. Von der Leyen nedugo nakon toga objavila je kako Poljska još nije postigla dovoljan napredak da bi se opravdalo puštanje prve tranše sredstava.

Poljska se ne uklapa u njemačko-ruske planove za vladanje Europom – izjavio je Kaczyński, tvrdeći kako je “poljska oporba u dosluhu s Bruxellesom i drugim stranim silama kako bi pokušali uzeti poljsku slobodu i suverenitet te ih opljačkati”.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!