Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) je na jučerašnjoj, 39. sjednici, između ostalog, izreko četiri kazne za političke subjekte zbog preuranjene izborne kampanje, a na osnovu prijava Transparency Internationala BiH.

U tri slučaja je kažnjen Demokratski narodni savez (DNS), dok je jednu kaznu dobila Socijaldemokratska partija (SDP). DNS je kažnjen i zbog predsjednika te stranke Nenada Nešića.

SIP je kaznio DNS s 3.500 KM i naložio je da se Nešića upozori da skine spornu objavu. Druga kazna, u vrijednosti 4.000 KM, odnosi se na kandidata ove stranke za Zastupnički dom BiH Aleksandra Glavaša, također zbog plaćenog oglašavanja na Facebooku, a treća od 3.000 KM na kandidata za Narodnu skupštinu RS Marka Kubatliju.

SDP je kažnjen sa 1.700 KM zbog plaćene političke objave kandidata ove stranke za Parlament Federacije BiH Belmin Zukana.

– U skladu s Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine službeno izborna kampanja počinje 2. rujna i traje do početka izborne šutnje, odnosno do 1. listopada do 7:00 sati.

U razdoblju od 4. svibnja do službenog početka izborne kampanje, odnosno do 2. rujna, zabranjeno je vođenje plaćenje izborne kampanje – naveli su iz SIP-a.

/HMS/

error: Content is protected !!