Danska zdravstvena uprava planira nastaviti s programom cijepljenja protiv bolesti COVID-19 za neke ciljane skupine u jesenskoj i zimskoj sezoni 2022./23. U Danskoj su mnogi Danci cijepljeni protiv bolesti COVID-19 i mnogi su također bili zaraženi koronavirusom. Stoga je imunitet u populaciji vrlo visok. Istodobno, iz dosadašnjeg iskustva znamo da se virusi ljeti teže šire. U tom kontekstu, program cijepljenja protiv bolesti COVID-19 bio je završen uoči ljetne sezone.

Neki ipak imaju mogućnost cijepljenja, a danska zdravstvena uprava i dalje preporučuje cijepljenje za neke skupine. Djeca i mladi vrlo rijetko teško obolijevaju od COVID-19 s varijantom omikron stoga se od 1. srpnja 2022. djeca i mladi mlađi od 18 godina više ne moraju cijepiti uopće, a od 1. rujna 2022. moći će se cijepiti samo jednom ako žele.

“Nemali broj djece s posebno povećanim rizikom od ozbiljnog tijeka ipak će imati mogućnost cijepljenja, nakon individualne procjene liječnika”, objavila je Danska zdravstvena uprava.

Isto tako, prema novim pravilima da bi se netko uopće mogao cijepiti treći puta, mora proći miniamalno 140 dana od zadnjeg puta.

Iz zdravstvene uprave poručili su da necijepljeni imaju samo preporuku cijepljenja. Ova je pravila Danska donijela u skladu s očekivanjem da će COVID-19 biti sezonska bolest. “To znači da se bolest najvjerojatnije razbuktava u jesen i zimi, baš kao što nam je poznato kod, primjerice, gripe”, priopćili su Danci.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!