Cijene hrane porasle su za 1,3 posto u odnosu na lipanj, što je povećanje od 13,1 posto u odnosu na prošlu godinu u SAD-u. To je najveće povećanje cijena namirnica od 1979. godine, izvještava američki Ured za radnu statistiku.

Cijene robe široke potrošnje i usluga u srpnju nisu porasle u odnosu na prethodni mjesec, objavilo je u srijedu Ministarstvo rada. Stopa inflacije u srpnju, u usporedbi s 2021. godinom, iznosila je 8,5 posto. U lipnju je iznosila 9,1 posto, najviše unazad 41 godine. Stopa u srpnju pala je zbog nešto nižih cijena energije.

Hrana je pak u srpnju poskupila 1,1% u odnosu na lipanj, a 10,9% u odnosu na srpanj 2021. godine. Bio je to sedmi uzastopni mjesec u kojem je cijena hrane porasla za sigurnih 0,9%. Cijene hrane u restoranima u srpnju su porasle za 0,7 posto u odnosu na lipanj i 7,6 posto u odnosu na srpanj 2021. godine.

Među namirnicama najviše su poskupjela jaja. Cijena im je porasla za 4,3% u odnosu na lipanj, a 38% u odnosu na srpanj 2021. godine. Cijena krumpira također je porasla za 4,6% u srpnju u usporedbi s lipnjom i 13,3% u odnosu na srpanj 2021. Cijene maslaca porasle su u srpnju za 26 posto u odnosu na srpanj 2021. U istom je periodu cijena kave porasla za 20 posto.

Cijene govedine i teletine pale su u srpnju u odnosnu na lipanj, ali i porasli za 3,4% u odnosu na srpanj 2021. godine.

“Troškovi smještaja i hrane i dalje su značajno rastu”, rekao je Rick Rieder, BlackRockov glavni investicijski direktor za globalni fiksni prihod.

Temeljni Indeks potrošačkih cijena (CPI), isključujući cijene hrane i energije, porastao je za 5,9% u odnosu na srpanj 2021. i samo 0,3% u odnosu na lipanj, prenosi MarketWatch.

Indeks potrošačkih cijena je pozitivna vijest za gospodarstvo, rekla je Kayla Bruun, ekonomska analitičarka globalne obavještajne tvrtke Morning Consult. Ali rat u Ukrajini i drugi poremećaji u opskrbnom lancu povezani s pandemijom nastavili su utjecati na cijene hrane, nadodala je.

Sveukupni pad cijena robe trebao bi se odraziti na cijene hrane u nadolazećim mjesecima, kaže. Trenutačno će, međutim, rast cijena namirnica nastaviti pritiskati džepove ljudi.

Izvor: narod.hr/marketwatch.com

error: Content is protected !!