Suša i vrelo sunce koje je ovih dana domaće povrće “peklo” i na više od 43 celzija “ubrali” su većinu uroda na otvorenom, piše u četvrtak Večernji list.

 Spaljenoj zemlji koja od lipnja vapi za kišom nema više pomoći, žale se ovih dana u Slavoniji i ostatku Hrvatske. Kukuruz je podbacio 50, negdje i 100 posto no kako ga u boljim godinama proizvedemo i dvostruko više od vlastitih potreba i među tri je top proizvoda kojima “pumpamo” vanjskotrgovinsku bilancu hrane, računa se da bi ga moglo biti dovoljno barem za vlastite potrebe.
 Padnu li dovoljne količine kiše do Velike Gospe, urodi se možda i poprave za 20-tak posto, nadaju se ratari. Da nije dobro, najbolje se vidi i po puno skromnijoj ponudi na tržnicama a i znatno višim cijenama nego lani u ovo doba.


 “Godina je teška, bit će tu svašta. Prinosi padaju 30-60 posto, ovisno o poziciji, uvjetima, navodnjavanju, temperaturama. I onaj tko ima sve uvjete zadovoljene imat će gubitke jer su temperature visoke i povrće to jako teško podnosi”, objašnjava predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Vjekoslav Budanac.


 Dodaje kako će kulture koje se beru u jesen, poput kupusnjača, malo bolje proći, ako u međuvremenu padne kiša. Salata je u sadašnjim ekstremno vrućim uvjetima potpuno stradala, kao i rani kupus početkom ljeta. 
 Zasad nema pokazatelja da bi moglo biti nestašica, možda tek pojedinih kultura ili sorata. No kako suša i visoke temperature pogađaju i veći dio EU, sigurno je da će robe biti manje i po višim cijenama.    
 Ministarstvo poljoprivrede je predstavnicima HPK, HGK, Hrvatske voćarske zajednice i Zajednice udruga hrvatskih povrćara zakazalo sastanak u idući četvrtak na temu stanja i očekivanja u proizvodnji i trženju žitarica, uljarica, voća i povrća uslijed suše, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!