Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini reagiralo je povodom pisma predsjednika FBiH Marinka Čavare koje je upućeno visokom predstavniku Christianu Schmidtu te su naglasili kako je njegov propust za imenovanje sudaca u Ustavni sud FBiH neodgovoran dok su ipak pozdravili Čavarin u opredijeljenost za imenovanje 4 suca Ustavnog suda FBIH.

Kako je naglašeno, Čavarin propust ne samo da je lično neodgovoran već pokazuje i širi problem.

“Pokazuje da su politički lideri ove zemlje odstupili od svoje dužnosti prema građanima BiH. Čavara je ukazao na nepostojanje političkog konsenzusa kao razlog neizvršavanja vlastitih ustavnih dužnosti, ali kakve su to korake poduzeli on i njegove kolege u smislu rješavanja pitanja nepostojanja konsenzusa tijekom osam godina koliko su na vlasti? Koje su kompromise postizali kako bi izgradili razumijevanje i ublažili tenzije?”, naveli su iz Veleposlanstva.

Naglašeno je i kako je ton pisma koji je upućen Christianu Schmidtu arogantan.

“Dok pozdravljamo danas iskazanu predanost predsjednika Čavare vršenju vlastitih dužnosti te imenovanju četvero sudaca Ustavnog suda FBiH, mišljenja smo da je ton pisma kojeg je uputio visokom predstavniku arogantan, te da je njegovo tumačenje činjenica krajnje jednostrano. Pismo u potpunosti ignorira ponašanje HDZ BiH koja je u velikoj mjeri doprinijela sabotaži institucija FBiH zarad ispunjenja svojih uskih interesa, te je zloupotrijebila kontrolne mehanizme sadržane u Ustavu FBiH”, poručili su.

Na kraju, naglašeno je kako su BiH potrebne funkcionalne institucije na državnoj i entitetskoj razini.

“Bez stabilnosti nemoguće su pozitivne promjene i reforme. To zahtjeva očuvanje ravnoteže između dva entiteta u BiH, kao i između njena tri konstitutivna naroda i Ostalih. Umjesto toga, politički lideri koriste ove institucije za podrivanje te ravnoteže, ili za njihovo potpuno urušavanje. Nažalost, politički lideri i dalje odbijaju da riješe dugogodišnja institucionalna pitanja u BiH. Trenutna, toksična politička kultura opasna je i ukoliko se to ne promijeni, BiH neće biti dovoljno stabilna kako bi njeni građani uživali u miru i prosperitetu koje zaslužuju”, zaključili su iz Veleposlanstva SAD-a.

/HMS/

error: Content is protected !!