U subotu, 13. kolovoza, oko 22 sata, ekipa hitne medicinske pomoći Konjic zaprimila je poziv da je na Boračkom jezeru dječaka ujela zmija.

Dječaku je pružena medicinska njega u Urgentnom centru Konjic, gdje je utvrđen ugriz na ruci, te mu je apliciran serum antiviperinum. Dječak nije u životnoj opasnosti, poručeno je iz HMP Konjic za radiokonjic.ba.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini živi 14 vrsta zmija među kojima su tri prave zmije otrovnice iz porodice Viperidae: poskok (Vipera ammodytes), bosanska šarka (Vipera berus bosniensis) i balkanski šargan (Vipera ursinii macrops).

Postoje i dvije “poluotrovnice“, a to su: Telescopus fallax (zmija mačka) i Malpolon insignitus (zmajur, crnostrik). Nalazimo ih samo u mediteranskom dijelu BiH, a njihov otrov je vrlo slab i najčešće stvara manju oteklinu.

Sve tri vrste zmija otrovnica koje žive u BiH mogu se prepoznati po karakterističnoj cik-cak šari na leđima, trokutastoj glavi prije koje se tijelo jasno sužava, te po kratkom zdepastom tijelu. Po obojenosti odstupa šarka, koja može biti i potpuno crna ili imati niz isprekidanih poprečnih pruga.

Izvor.radio konjic

error: Content is protected !!