Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas kako je želja Bošnjaka da ih NATO čuva i ostvaruje njihove političke ciljeve, ali da vjeruje da će argumenti ostalog dijela čovječanstva biti da se u vojne saveze ulazi samo uz izričit zahtjev i da će to važiti i za BiH.

Majkić je rekla Srni da u BiH ne postoji jedinstven dogovor kada je u pitanju ulazak BiH u NATO, te da su poznati jasni stavovi RS-a i da to ne može biti nametnuto.

-Ako se to dovede još u vezu sa dolaskom, pojačanjem njemačkih vojnika u EUFOR-a u BiH, što također, navode da je kao jedan od ciljeva približavanje BiH Europskoj uniji i NATO-u, onda se vidi da se sa svih strana poduzima aktivnost kako bi BiH na silu bila ugurana u NATO – istaknula je Majkić.

Ona je dodala kako su politički stavovi u RS-u po tom pitanju jasni, te da do sada nikada niti jedna zemlja nije na silu ulazila u bilo kakvu vojnu organizaciju, pa vjeruje da to neće biti ni BiH.

-Ni sam NATO više nije ona snaga koja je bio. Okolnosti oko Ukrajine mijenjaju i politički i vojni trenutak u kojem svijet živi – smatra je Majkić.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!