Svečanošću u Narodnom pozorištu počeo je 28. Sarajevo Film Festival. U narednim danima publika će imati priliku uživati u gledanju 235 filmova iz 62 zemlje.

SFF je otvoren projekcijom filma “Trokut tuge” švedskog redatelja Rubena Ostlunda. Film će biti prikazan i u Ljetnom kinu Coca-Cola, Ljetnom kinu Stari Grad te u Mostaru u BH Telecom Ljetnom kinu Mostar, piše Klix.ba.

“Trokut tuge”, za koji Ostlund potpisuje i scenarij, koprodukcija je Švedske, Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva.

Spomenuto filmsko ostvarenje je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanskog tjedna mode prije nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, te završava brodolomom. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Uloge u filmu ostvarili su Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning i Ralph Schicha.

Ostlundu je uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ukrajinski redatelj Sergej Loznitsa također je dobitnik spomenute nagrade.

“Sarajevo je postalo simbol ljudske osjetljivosti, nježnosti, krhkosti, ali i simbol otpora. Moja zemlja danas, Ukrajina, nalazi se pod agresijom i brutalnim napadom. Upravo zato mi toliko znači što ovu nagradu primam upravo Sarajevu. Slava Ukraini”, poručio je Loznitsa prilikom preuzimanja nagrade.

Voditeljica svečanosti otvaranja 28. izdanja SFF-a bila je bosanskohercegovačka glumica Helena Vuković, koja je festival službeno proglasila otvorenim.

Svečani prijem povodom otvaranja festivala održan je pod pokroviteljstvom MTA grupe.

Filmovi su razvrstani u 19 programa, od čega 51 film iz naše regije u četiri natjecateljske selekcije čini SFF najvećom prezentacijom kinematografija jugoistočne Europe na svijetu.

Podsjećamo, ulaznice za filmove u programu 28. SFF-a možete kupiti u glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (Branilaca Sarajeva 24). 28. Sarajevo Film Festival traje do 19. kolovoza 2022.

/HMS/

error: Content is protected !!