Iako Europsko multisportsko prvenstvo nudi pregršt sportskih natjecanja i malo reporterskog predaha, teško je zateći se u Münchenu na dan utakmice nogometne Bundeslige, pa ne pokucati na vrata sada već kultne Allianz Arene.

Znatiželja je učinila svoje, a glad za nogometom utažena je kao rijetko kada. Ne kobasicama i pivom, što jest nezaobilazan dio doživljaja, koliko izvedbom na travnjaku. Izvanredan ritam domaćih igrača, uz mnoštvo atraktivnih poteza, zaokružen je zasluženom pobjedom 2:0 nad Wolfsburgom koji nastupa pod palicom našeg Nike Kovača, bivšeg Bayernovog trenera i igrača.

I dok je Kovač negdje u utrobi stadiona prebirao dojmove izgubljene utakmice protiv objektivno jačeg suparnika, pred domaće je novinare izašao lik Hasana Brace Salihamidžića. Nekoć igračke legende, a već duže vrijeme čelnog čovjeka sportske politike bavarskoga velikana.

Nakon strpljivo odrađenog ”briefinga” s kroničarima Bayerna, nije odbio poziv da kaže koju i na ”našem”, što je univerzalni naziv mješavine jezika koji se mogu razumjeti u doslovce svakom kutku Münchena.

-Za nama je dobra utakmica i pobjeda, bio je dobar dan, a za ostalo ćemo vidjeti, govori u uvodu, skrećući misli na transferni rok, valjda pod dojmom višeminutnog razgovora s njemačkim novinarima, znatiželjnima oko planova Bayerna na početku nove sezone u kojoj traže 11. uzastopni naslov državnoga prvaka, ali i velik rezultat u Europi.

Momčad se tim povodom pojačala dovođenjem igrača poput Manea, a domaći nam komentatori kažu da takav profil igrača više odgovara idejama igre trenera Nagelsmanna od profila Lewandowskog, čije će golgeterske učinke iz proteklih sezona biti teško nadomjestiti.

-Momčad nam je dobra, jaka, ali naravno da planiramo dvije ili tri različite opcije sastavljanja ekipe na početku svake sezone. Mislim da je ovoga ljeta to dobro ispalo, tvrdi Salihamidžić dok skrećemo na nama intrigantnije teme sve većeg broja mladih Hrvata u Njemačkoj, ali osobito u Bayernu.

Redom, Josip Stanišić sa sve većom minutažom, Gabrijel Vidović na pragu prve momčadi, tinejdžer Lovro Zvonarek u pričuvi… Možda još netko na radaru?

-Pratimo sve dobre igrače u cijeloj Europi, za ovu sezonu nemamo više konkretnih planova, ali uvijek gledamo. Ova trojica su dobri igrači. Stanišića smo vidjeli na djelu već prošle sezone, Vidović ima kvalitetu i drago mi je da su obojica iz naše akademije, a veseli me da smo doveli Zvonareka koji dobro igra i ima veliki potencijal za razvoj ovdje u Bayernu.

Prije rastanka još samo rečenica više o Stanišiću, koji se ozbiljno nametnuo izborima Zlatka Dalića.

– Siguran da može putovati na Svjetsko prvenstvo, pokazao je to u utakmicama koje je odigrao do sada. Hrvatska ima dobru ekipu i želim joj puno sreće.

Kao što će puno sreće trebati i svakom Bayernovom protivniku ove sezone. Dojam uživo je doista – dojmljiv. ‘Braco’ i ekipa održavaju stroj koji melje i bez Lewandowskog…

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!