Zaposlenici KB Sveti Duh koja je u vlasništvu Grada Zagreba podnijeli su novu prijavu protiv vodstva bolnice i to Poreznoj upravi i Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Ovog puta u središtu prijave je – drveni pribor za jelo u bolničkom restoranu.

Naime, u prijavi se navodi da je bolnica nakon zabrane korištenja plastičnog pribora za jelo, kupila putem javne nabave drveni pribor i tanjure odgovarajućeg materijala kojeg po višestruko uvećanim cijenama preprodaje korisnicima bolničkog restorana zasebno ili uz poslužena jela, iskazujući pritom jedinične cijene po vrsti pribora na računima.

Korisnici bolničkog restorana čiju smo prijavu zaprimili na redakcijski mail, smatraju da takva prodaja ima obilježja gospodarske djelatnosti koja ”ostvaruje zaradu kroz višestruko uvećanja prodajnih cijena u odnosu na nabavne, a knjiženje prihoda odnosno dobiti s tog osnova nije transparentno”.

”Posebno je degutantno da bolnica na ovakav način zarađuje na teret zdravstvenih radnika
kao korisnika bolničkog restorana. Okolnosti su pobliže opisane u priloženom primjerku
podnesene prijave. Uz prijavu je dostavljeno: fotografija cjenika istaknutog na u bolničkom
restoranu, izvodi iz financijskog plana, troškovnika i dr.

S obzirom na visinu prihoda kojeg bolnica ostvaruje na ovakav način, zatim nedostatke u
iskazivanju stavki u poslovnim knjigama i druge povezane razloge, obavještavamo vas
radi donošenja meritorne državno-odvjetničke odluke u pogledu obilježja kaznenog djela
protiv gospodarstva, odnosno djela protiv službene dužnosti od strane odgovorne osobe
bolnice s obzirom na to da ovakva praksa nije mogla ući u primjenu bez naloga ili
suglasnosti ravnateljice bolnice”, stoji u prijavu.

Prva prijava

Podsjetimo, zaposlenici zagrebačke bolnice Sveti Duh nedavno su kazneno prijavili USKOK-u svoju ravnateljicu Anu-Mariu Šimundić, predstojnika Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka prof.dr. Davora Štimca i pomoćnicu ravnateljice KB-a Sveti Duh Suzanu Košćak za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Inače, krajem prosinca 2021. javnost je saznala da je Upravno vijeće Kliničke bolnice Sveti Duh koje je postavio gradonačelnik Tomislav Tomašević odabrao novu ravnateljicu, Ana-Mariu Šimundić.

Ona je u prvim mjesecima preuzimanja bolnice raspisala natječaje za voditelje klinika i odijela bolnice, a 20. travnja znakovito je najavila da će tijekom njezina mandata njezin tim ”sva svoja znanja i vještine usmjeriti na organizacijske i kulturološke promjene”.

Naime, u obrazloženju kaznene prijave se navodi da je ravnateljica dala posao izrade ”izvješća o poslovnom savjetovanju” Štimcu, točnije njegovom privatnom obrtu NORAMED koji u vrijeme sklapanja ovog posla nije ni postojao. Obrt je osnovan 24. svibnja, a iz izvješća tvrtke vidljivo je da su ‘konzultacije obavljene 19. travnja, 18. svibnja i 20. lipnja‘. No, računi za te obavljene usluge plaćeni su svi u srpnju i to dva puta po 5812 kuna, i jedan put 5000 kuna, kako se navodi u kaznenoj prijavi koja je dostavljena u pisarnicu DORH-a.

”Držim da nema ništa spornog u ovom ugovoru, a o svemu će se očitovati i moj odvjetnik”, kratko je za Jutarnji list rekao prof.dr. Davor Štimac. Inače, o ovoj su kaznenoj prijavi izviješteni gradonačelnik Tomislav Tomašević jer je vlasnik bolnice Grad Zagreb, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo unutarnjih poslova odnosno ravnateljstvo policije.

Još jedna prijava

Nakon te, stigla je još jedna prijava koju su radnici Kliničke bolnice Sveti Duh podnijeli protiv bolnice, u ovom slučaju zbog kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti i to protiv Davora Štimca u svojstvu v. d. ravnatelja KBC Rijeka i Željka Alfirevića pomoćnik ravnateljice za osiguranje kvalitete zdravstvene zaštite u KB Sv. Duh.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!