Na 50 kvadrata ugostiteljskog objekta u Bjelovaru – račun za struju za kolovoz je čak 17 i pol tisuća kuna. Poskupljenje je to do 360 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Neugodno zaista, računi su sve veći mi to nažalost nećemo moći ni izdržati ni podnijeti. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju”, ističe za RTL vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru, Srećko Koljić.

Inflacija divlja, rastu cijena energenata ne nazire se kraja. Dodatan problem stvaraju i suše i vrućine diljem Europe, a građani od vlade očekuju ruku pomoći.

“Sad smo još na godišnjem odmoru, i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen”, kazao je premijer Andrej Plenković.

Koja će biti teška i neizvjesna.

“Ono što sad mogu reći da će najavljena poskupljena cijena energenata biti ogroman udar na jedinice lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj”, ocijenio Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Podsjetimo, HEP je u lipnju najavio neizbježno i drastično poskupljenje grijanja na toplanu, a u 2 godine veleprodajne cijene porasle za 1500 posto. ‘Samo u posljednje dvije godine veleprodajne su cijene plina povećane za čak 1500 posto dok je cijena emisijskih jedinica CO2 u istom razdoblju povećana oko 500 posto’, kazali su iz HEP-a u lipnju. Na cijenu plina dodatno su utjecali tzv. lockdown protiv pandemijer koronavirusa i sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji zbog rata u Ukrajni.

Izvor: narod.hr/RTL

error: Content is protected !!