Proljetos je cijena piletine dostigla nevjerojatnih 15 KM po kilogramu. Nakon toga je došlo do pojeftinjenja, odnosno vraćanja cijena, koje se, prema svemu sudeći, na policama neće dugo zadržati. Razlog za to je poskupljenje sirovina neophodnih za proizvodnju i prehranu.

Dovoljne količine
Kako građani u proteklom periodu nisu bili pošteđeni poskupljenja, jer su cijene svega letjele u nebo, kupovna moć je značajno oslabila. Sada proizvođači do posljednjeg odugovlače s poskupljenjima.

Kako je za „Avaz“ kazao Edin Jabandžić, direktor kompanije „Madi“ iz Tešnja i zamjenik predsjednika Koordinacije udruženja peradara-živinara u BiH, u ovoj kompaniji u skorije vrijeme neće doći do poskupljenja. Međutim, period koji slijedi sa sobom nosi neizvjesnosti.

– Mi još nismo dizali cijene i one su trenutno iste. Međutim, ono što je točno jeste da cijene sirovina ponovo skaču i da će biti kriza kada je riječ o sirovinama. Mi trenutno imamo dovoljne količine sirovina za neki kratkoročni period, tako da u skorije vrijeme, sigurno, nećemo vršiti korekciju cijena – kaže Jabandžić.

Sušni period je nanio velike štete bh. poljoprivrednicima, čije su oči uprte u vlast. Kako su ranije govorili za „Avaz“, nadaju se pomoći oko jesenje sjetve. Kukuruz je spržen, a štete iznose 70-80 posto.

– Situacija na tržištu je takva da svi gledamo hoće li doći pšenica i kukuruz iz Ukrajine, hoće li se na neki način rasteretiti potrebe tržišta. Mi se nadamo da hoće – navodi Jabandžić.

Velika šteta
Podsjeća da je cijena kukuruza u jednom trenutku pala, međutim, ona već sada iznosi 700-720 KM po toni umjesto 620 KM.

Osim što poskupljenja pogađaju potrošače, ni proizvođači nisu pošteđeni.

– Kada se cijene povećavaju, najveći gubitnici su proizvođači, jer oni nikada ne mogu prenijeti kompletno poskupljenje na krajnji proizvod s jedne strane, dok, s druge strane, slabe kupcima kupovnu moć i za rezultat uvijek imamo manju potražnju robe, tako da mi kao proizvođači sve radimo da što duže uspijemo zadržati postojeće cijene piletine – objašnjava Jabandžić.

Manji prinos
Tržište sirovina čine kukuruz, soja i pšenica koja ima direktan utjecaj na cijene mesa. Poljoprivrednici zbog sušnog perioda najavljuju tešku zimu, a već je izvjesno da će prinosi kukuruza u BiH i regionu biti znatno manji.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!