Turistička zajednica Ljubuški ove godine očekuje više od 10.000 registriranih noćenja turista, iako su, kažu, svjesni da je ta brojka sigurno puno veća jer jedan dio njihovih sugrađana i dalje radi u sivoj zoni.

– Svjedočimo puno većem broju dolazaka zadnjih nekoliko mjeseci, posebno na vodopadu Kravica i prepunim restoranima uz rijeku Trebižat. Evidentno je povećanje smještajnih kapaciteta, izgradnje kuća za odmor i apartmana. Očekujemo više od 10. 000 registriranih noćenja, no svjesni smo da dosta naših sugrađana radi u sivoj zoni i na tom planu ćemo poraditi s nadležnim službama – kazao je u razgovoru za Fenu direktor Turističke zajednice Ljubuški Mladen Bebek.

Podsjetio je kako je Turistička zajednica Grada Ljubuškog ove godine uvela digitalnu prijavu gostiju putem stranice prijava.ba i time olakšala tehničke poslove oko prijave prilikom dolaska i odlaska.

Bebek smatra da je globalna pandemija koronavirusa u gospodarskom smislu vjerojatno najviše pogodila oblast turizma jer su bili otežani uvjeti putovanja, a različite mjere u raznim državama uzrokovale su drastičan pad dolazaka i u ove krajeve. No, zato su, kaže, ove godine vrlo zadovoljni turističkom sezonom.

Navodi da su se za ovu godinu pripremili i htjeli na neki način produljiti turističu sezonu te su u suradnji s Gradskom upravom Ljubuški i Zapadnohercegovačkom županijom započeli ranije s kulturnim, zabavnim i sportskim događajima.

Tako je još početkom svibnja održan Hercegovina Travel Fest, trodnevni festival putopisa, a cilj manifestacije je bio približiti ljepote svijeta i putovanja svim zaljubljenicima u avanture.

Krajem svibnja TZ je sudjelovala u organizaciji Ljubuškog outdoor festivala, a sudionici ovog jedinstvenog festivala su se mogli upoznati s poviješću i prirodnim ljepotama ljubuškoga kraja kao što su slapovi Kravice i Koćuša.

– Riječ je o dva festivala koji su jedinstveni u BiH – ističe Bebek te s ponosom kaže kako su oni, Ljubušaci, prvi pokrenuli takva dva događaja.

Nakon nedavne manfestacije “Kušaj ljubuška vina” koja je okupila više od 1000 posjetitelja,  a koja je postala regionalni događaj na koji dolaze posjetitelji iz cijele Hercegovine ali i Dalmacije,  slijedi “Luški Jazz Fest” koji će se održati od od 21. do 28. kolovoza.

Festival će ovoriti Cubismo,a  nastupat će svjetski poznati gitarist Jonathan Kreisberg.

Ljetnu sezonu Ljubuški će završiti s Beer Festom Ljubuški koji će trajati 2. i 3. rujna, a na kojem će uz razne vrste craft piva i dobre hrane nastupati Vinko Ćemeraš i grupa “Zabranjeno pušenje”.

– Kao što vidite, ovoga ljeta u Ljubuškom ne manjka kvalitetnih događaja, a tome želim zahvaliti Gradskoj upravi, Županiji Zapadnohercegovačkoj i JP Parkovi bez kojih se ne bi mogle organizirati sve ove manifestacije – dodao je Bebek.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!