U prva četiri mjeseca ove godine  iz Bosne i Hercegovine je samo u Njemačku otišlo 162 medicinskih sestara i tehničara, što je 19 više nego lani – podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ovo su podaci samo jedne institucije  koje posreduju u zapošljavanju medicinskih sestara I tehničara inozemstvo, i koja ne raspolaže podacima koliko im se pridružilo liječnika, jer se Sporazum o zapošljavanju radnika između BiH i Njemačke odnosi samo na medicinare sa srednjom medicinskom školom.

Koliko je situacija dramatična govori još jedan podatak Agencije-  samo u periodu od 7 godina, od 2013. do 2020. godine, u Njemačku je otišlo raditi 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja!

Nažalost točna evidencija ljekara koji su napustili BiH ne postoji, međutim, ilustracije radi navedimo da  podatke Liječničke komore FBiH,  koji kažu da je BiH je samo u 2018. napustilo 267 liječnika. Godinu ranije taj broj bio je veći jer su BiH napustila 362 liječnika s područja FBiH!

Da je situacija loša potvrđuju i posljednja istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije koja kažu da najmanji broj liječnika u odnosu na broj stanovnika na nivou države imaju Albanija i Bosni i Hercegovina. Tako u Albaniji na 100.000 dolazi 120 liječnika, što je najlošiji omjer u cijeloj Europi, dok u Bosna i Hercegovina na 100. 000 stanovnika dolazi 160 liječnika. Poređenja radi prosjek EU je 362 liječnika na 100.000 stanovnika.

U istraživanju koje BUKA provela u godini prije pandemije bolnice u BiH su vapile za anesteziolozima, kirurzima, patolozima, radiolozima, pedijatrima i psihijatrima, zbog čega se nerijetko dešavalo da su pacijenti u kliničkim centrima koji djeluju u BiH mjesecima morali čekati na specijalističke preglede.

Bolnici Gradiška i sada nedostaju radiolozi, liječnici interne medicine i anesteziolozi.

Dom zdravlja Prijedor je jedno vrijeme bio prinuđen privremeno smanjiti broj dolazaka doktora u terenske ambulante obiteljske medicine. Tvrdili su da bi problem bio riješen zapošljavanjem novih liječnika, ali njih jednostavno nema na birou.

Zvornički Dom zdravlja je samo u prva dva mjeseca ove godine napustilo pet doktora opće medicine i jedan specijalista obiteljske medicine.

A da je zdravstvo u ogromnim problemima, da kadar masovno odlazi, da su obim posla i odgovornosti  ogromni, dok istovremeno tehnički i tehnološki uopće nismo napredovali, za  Buku je još ranije izjavio Goran Bjeković iz Bolnice u Zvorniku i član Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Kaže da iako nitko ne raspolaže točnim podacima koliko je liječnika napustilo Republiku Srpsku ili Bosnu i Hercegovinu, radi se o velikim brojkama.

Razlozi za odlazak su višestruki, ističe, – loši uvjeti rada, loše plaće, katastrofalan odnos vlasti i institucija prema medicinskom kadru, pa po završetku školovanja mladi nemaju nikakav motiv da se ovdje zaposle, a oni koji rade, razmišljaju samo da odu, ili su već otišli.

“Ljudi više nemaju sigurnost u neku budućnost ovdje. Sve je postalo nesigurno, a podcjenjivački odnos vlasti suvišno je i komentirati. Više čak ni nema najava da će biti bolje, sve je gore i gore. Zdravstvo je u sve većoj dubiozi, obim posla i odgovornosti su ogromni, tehnički i tehnološki uopće nismo napredovali. Mi u bolnici Zvornik najviše se bavimo traumom – udesi, padovi, povrede na radu, i mi pacijente operiramo tehnikama koje smo radili prije 30, 40, pa i 50 godina. Kompletno zdravstvo ne napreduje, nešto malo odskače UKCRS, ali i to je malo, a i oni imaju nedostatak kadra”, ističe Bjeković i dodaje da je zastrašujuće što domaće vlasti ne rade ništa kako bi ponudile alternativu.

Napominje i da bi situacija bila daleko gora da zemlje sa engleskim govornim područjem traže medicinski kadar, kao što to rade Austrija i Njemačka.

Stoga je i dalje najdominantniji odlazak medicinskih sestara i tehničara, a ipak nešto manji liječnika.

Liječnik iz Republike Srpske se, dodaje, često odlučuju i za odlazak u Federaciju BiH i Srbiju.

Poprilično alarmantna situacija s medicinskim kadrom bila je razlog i što je na posljednjem Savjetu za zdravlje RS dogovoreno da do kraja ljeta svim zdravstvenim ustanovama bude upućen dopis da odgovore kakvo je stanje kadra i što im je potrebno.

Izvor:portal buka

error: Content is protected !!