Svečanom dodjelom diploma za 39 mladih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine završen je ovogodišnji Napretkovog ljetni program njemačkog jezika. Dvotjedna priča koja će svoje tragove ostaviti u našim mislima, srcima i životopisima je ispričana.

Sa sobom je donijela nova životna iskustva, znanja i prijateljstva i učinila nas na kraju ovoga putovanja bogatijima i spremnijima za sutrašnjicu.

Osim što su zadovoljni cjelokupnim, do kraja ispunjenim programom, učenici su oduševljeni kvalitetnom nastavom njemačkog jezika koju su osmišljavali izvanredni profesori uvijek puni novih, neobičnih ideja i metoda rada.

Smješteni u samom srcu Beča, učenici su imali priliku upoznati grad, austrijsku kulturu, običaje, gospodarstvo, diplomaciju, način života kako Austrijanaca tako i doseljenika s naših područja.

S obzirom na to da su imali različite interese, neki su  uživali u muzejima, drugi u osebujnim interijerima i eksterijerima dvoraca, treći u šetnjama prekrasnim ulicama, ali su se svi posebno istaknuli kao najljepši moment obilazak katedrale sv. Stjepana i posjet obitelji Keglević.

“Vjerujem da predstavljam i dijelim mišljenje svih učesnika Napretkove ljetne škole, kada kažem da smo oduševljeni programom koji su organizatori odabrali. Sve je osmišljeno do najmanjih detalja i dovedeno do savršenstva, od prijevoza sudionika preko smještaja pa do samog tečaja. Očit je rad i trud organizatora“, izjavljuje Harun Muminović, jedan od polaznika ljetnog programa. 

Filip Jurić, učenik I. tehničke škole Tesla u Zagrebu, najviše pohvaljuje voditelje te dodaje: „Od savršeno isplanirane nastave do odlično organiziranog kulturnog sadržaja – nije bilo trenutka dosade, ali je, također,  bilo dovoljno vremena za slobodne aktivnosti.“

Marta Raguž, učenica iz Mostara, opširnije iznosi svoje dojmove: “Jezik doživljavamo kao sredstvo komunikacije, a često zaboravljamo na njegovo dublje značenje.

Dio je identiteta svake osobe i snažan znak pripadnosti skupini, zajednici, narodu, … Jezik, način govora i komunikacije, najbolje se uči proučavajući kulturu i stil života u kojem njegovi govornici žive.

Stoga smo se mi odlučili uputiti u Beč u potragu za znanjem njemačkog jezika. Ljetna škola njemačkog jezika bila je odlično iskustvo.

Naučili smo sudjelovati satima njemačkog jezika koje drže profesori koji su izvorni govornici njemačkog jezika, komunicirati sa stanovnicima Beča, zabavili smo se i sprijateljili s našim sunarodnjacima.

Svaki dan imali smo priliku uživati u obilaženju nekih poznatih i manje poznatih bečkih krasotica. Nadam se da će se i budući polaznici, kao i mi, oduševiti i uživati u ovom Napretkovom ljetnom programu”. Napomenimo da su u tijeku predprijave za Napretkov ljetni program 2023. godine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!