Reporterka N1 Anja Perković otišla je u Mađarsku, a reporter Ranko Stojanac u Sloveniju, gdje su kupili osnovne namirnice i usporedili njihove cijene u tim zemljama s onima u hrvatskim trgovinama.

Mađarska ima viši PDV od Hrvatske i on iznosi 27 posto, međutim, treba istaknuti da su i oni od početka ove godine, baš kao i Hrvatska, snizili PDV na 5 posto za određene kategorije proizvoda, posebice kad je riječ o prehrani, javila je Anja Perković.

Kad se preračunaju cijene, litra ulja u Mađarskoj iznosi 13,91 kunu, brašno 3,70 kuna, mlijeko 8,53, a jaja 14,28 kuna.

U hrvatskim trgovinama jaja, primjerice, koštaju od 15,49 kuna pa naviše, ulje košta od 19 kuna naviše, najniža cijena mlijeka oko 7,40 kuna, dok je brašno od 7,29 kuna pa naviše.

I u Sloveniju se, izgleda, isplati ići u kupovinu. Kako javlja Ranko Stojanac, kad se zbroji cijena goriva i udaljenost između, primjerice, Rijeke i Ilirske Bistrice u Sloveniji, gdje je boravio, i dalje se može uštedjeti značajan iznos novca, posebice ako se ide u veću kupovinu.

U Sloveniji ulje košta 2,99 eura, odnosno 22,53 kuna i ono je skuplje nego u Hrvatskoj, ali cijena brašna iznosi 0,65 eura ili 4,89 kuna, a mlijeka 0,79 eura ili 5,95 kuna.

Izvor: narod.hr/n1

error: Content is protected !!