“Naftni sektoru u Republici Srpskoj je stabilan i zadnjih mjesec – dva imamo trend pada cijena”, rekao je predsjedavajući Grupacije za promet nafte i naftnih derivata PKRS Dragan Trišić.

Istaknuo je kako je unazad 7 do 10 dana uočen blagi rast barela što je jedan od indikatora da se može očekivati blagi rast cijene dizela. Dodao je kako cijena benzina treba ostati ista. Rast cijena u maloprodaji očekuje se u idućih 10 dana.

“Nemamo problema sa opskrbom. Kada je u pitanju cjenovna politika, promjene su vidljive iz dana u dan. To se događa unazad pola godine kako je počela kriza u Ukrajini. EU će svojim odlukama, a tiče se paketa sankcija, vjerovatno reorganizirati način distribucije naftnih derivata i doći će do globalnih poremećaja. S obzirom da mi nismo u EU možda imamo prednost, ali distributeri će to osjetiti u financijskom smislu”, rekao je Trišić.

Podsjetio je kako su vlade entiteta RS i FBiH donijele odluku o ograničenju marži na naftne derivate te poručio kako “nema nekontroliranih cijena”.

“Barel je samo jedna indikator, financijska tržišta su još dva prema kojima možete vidjeti u kom pravcu idu ta kretanja”, dodao je.

Troškovi uvoza dizela su porasli jer distributeri sada uvoze iz Hrvatske s obzirom da je Srbija donijela zabranu izvoza zbog novonastale situacije.

“Otvoreni Balkan je za nas primarni cilj iz tog razloga jer marže su malene, a operativni troškovi rastu stalno. Nemamo ništa drugačiju situaciju do ostalih zemalja i tvrtki u regiji – istaknuo je.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!