Na karting stazi u Novom Marofu traje adrenalinski spektakl. Studenti iz gotovo svih zemalja Europe, ali i dalekih Tajvana i Izraela, predstavljaju trkaće bolide koje sami izrađuju na svojim sveučilištima. Veličinu događaja pokazuje i generalno pokroviteljstvo Rimac Grupe, a renomirani stručnjaci iz automoto svijeta, čak i Formule 1, ocjenjuju svaki detalj. Među najboljima – i studenti iz Hrvatske.

Miris oktana, škripa guma i zvuk nabrijanih jurilica. Dizajnirati i konstruirati trkaći bolid dok ste još u studentskim klupama, velik je zalogaj.

-To je cjelogodišnji posao, njihovo cijelo slobodno vrijeme na fakultetu, ujutro predavanje, popodne… Cijeli dan su u svojim garažama i izrađuju vozila, govori Tibor Kezelj, predsjednik Udruge Formula Student Alpe Adria.

Ovdje su najbolji od najboljih. Garaže prepune budućih inženjera i mehaničara. Kreiraju se inovacije budućnosti.

-Najjača sveučilišta u autoindustriji su ona koja dolaze iz Njemačke, ali isto tako treba spomenuti timove iz češke, poljske te naše timove, naglašava.

Tako su i naši Riječani ponosno pokazali svoju jurilicu – Murphy.

-Koristimo motor za motocikle, Yamaha r6, 600 kubika, 90 i nešto konja i on je sam težak 200 kg kao što bi i motocikl bio, pokazuje Miroslav Kolenc, student strojarstva, Tehnički fakultet u Rijeci.

Iz radione splitskih efesbeovaca na stazu je izašla prava makina.

-Ovo je vrlo zanimljiva jurilica. Kad bi joj maknuli ograničenje, to bi moglo ići oko 200 na sat što je poprilično zanimljivo i nama i svima koji se bave ovime, govori Damir Jurić, student strojarstva, FESB u Splitu.

Hrvatski studenti uz bok najboljima. Pokazuje to da i mi formulu za utrku imamo.

-Na svim tim sveučilištima se uče iste stvari, samo na drugi način i ovaj projekt je fenomenalan način za steći znanja i iskustvo koje se ne stječe na fakultetu. Znanja ima, samo ga treba primijeniti, naglašava Miroslav.

Uz ovakvo znanje, kreativnost i predanost poslu, nema sumnje da će ove pametne glave dobiti mjesto koje zaslužuju u automoto industriji.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!