Prije godinu dana Hajduk je kraj kolovoza dočekao sa 13 bodova u sedam utakmica. Slično kao i ove sezone, Bijeli su bilježili bolne poraze u derbijima. Izgubili su od Osijeka i Rijeke, ali na svom terenu. Ove godine utakmice gube u gostima, međutim učinak je vrlo sličan. Prošle sezone Gustafsson je upisao 62%, a Dambrauskas ove godine 60% s tim da je imao izgubljeni Superkup i tri europska poraza uz bitno jaču miomčad. Gustafsson je zabilježio samo jedan europski poraz (Tobol), ali dovoljno težak i velik da se smjesti na vrhu tamnih stranica klupskih almanaha.

Nakon godinu dana malo se toga promijenilo u rezultatu, ali se u međuvremenu mijenjalo kadrovski. Hajduk je u tih zadnjih 12 mjeseci promijenio trenera, bitno pojačao momčad, osvojio i trofej prošle sezone, ali ljeto je rezultatski ponovno problematično. I to ne samo u europskom okviru, već i u domaćem.

Tri pobjede su protiv konkurenata iz donjeg dijela poretka (Istra, Varaždin, Lokomotiva), a porazi od Dinama i Osijeka. U odnosu na prošlu godinu razlika je samo u terenu odigravanja i jednom protivniku (Rijeka-Dinamo). Nijanse. Pritom je Hajduku ispao od Villarreala koji je objektivno druga dimenzija za Bijele.

Ali nije Villarreal problem usporedbe, čak ni Osijek s obzirom na okolnosti u kojima je odigrana prošlonedjeljna utakmica u Gradskom vrtu. Problem su dvije utakmice s Dinamom, dva maksimirska derbija u kojima su Bijeli deklasirani igrom. Uz to, u drugoj, prvenstvenoj utakmici, i rezultatom. Ostvareno iz tih susreta s Modrima pravo su mjerilo i realnost. Hajduk je u Osijeku nesretno ostao bez jednog boda, centimetri na “VAR metru” ostavili su bodove u Gradskom vrtu.

Međutim, porazi u ogledu s Dinamom su ogledalo snage i najveći problem Hajduka ovog ljeta. Dinamo je na početku sezone postavljen kao meta i cilj. Borba za titulu prvaka s braniteljem naslova trebao je biti iskorak, ali pokazalo se da je u ovom trenutku cilj prevelik za aktualni kadar.

Ipak, da bi znali kako Jakobušićev Hajduk reagira u danima kada porazi bole i peku, ponovno ćemo se vratiti u ljeto ‘21. Nakon poraza od Rijeke doveo je Hajduk Fossatija i Katića, prodao Vuškovića da bi imao “cash flow”, a potom u rujnu uzeo još Melnjaka i Subašića. Sa četiri nova igrača krenuli su Bijeli u nove pobjede. Pritom je status trenera bio neupitan, premda je Gustafsson imao i europski gubitak kao veliki krimen, međutim ostao je trener još dva mjeseca.

Modus operandi se nije promijenio. Ponovno će se do kraja mercata tražiti barem jedna unosna prodaja, ali očekuje se još poneki dolazak. To ne treba imperativno biti do kraja prijelaznog roka, jer slobodni igrači mogu dolaziti i kasnije. Ali, Jakobušić i Nikoličius moraju inzistirati na pojačanjima.

Sa istim sredstvima ne dolazi se do višeg cilja. Treba mijenjati cilj ili sredstva, a Jakobušić ne spušta svoje ciljeve. Niti mirno gleda kako mu titula prvaka već na startu sezone zamiče iza ugla….

izvor: sportske novosti.hr

error: Content is protected !!