Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije donijelo je prijedloge preporuka za upravu, jedinice lokalne samouprave, poduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplinske energije.
Kada je riječ o domaćinstvima, prijedlozi preporuka odnose se na racionalnije korištenje, prije svega električne energije, piše RTS.
Detaljniji podaci i prijedlozi preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije nalaze se na linku OVDJE, a mi donosimo jedan dio Prijedlog preporuka za preduzimanje mera u domaćinstvima.
Ušteda na toploj vodi:
Korištenje bojlera za pripremu tople vode samo kada je potrebna, termostat bojlera podesiti na temperaturu zagrijevanja do 60 stupnjeva;
Uštede na rashladnim i grijanim uređajima:
Postavljanje frižidera na 4°C, a zamrzivača na -18°C kako bi se osigurao optimum u potrošnji;
Razumno korišrenje grijanih uređaja u svom domu;
u toku dana koristiti sunce što više za osvjetljenje kao i za zagrijevanje prostora u grijanoj sezoni, a tokom noći spustiti roletne i zavjese;
ne pokrivati grijane elemente i uređaje namještajem ili odjećom jer na taj način emitira manje toplote.
Uštede kod perilica:
koristiti perilice tek kada su pune, jer je energetski mnogo efikasnije;
izbjegavati sušenje rublja u sušilicima već veš sušiti na zraku;
treba koristiti program na nižim temperaturama pranja jer se tako može uštedjeti značajna količina energije.
Ušteda energije kod pripreme hrane:
treba kuhati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, također treba koristiti posude koje su veličinom srazmjerne grijanoj površini kako bi se izbjegao gubitak od 20% energije;
kada voda proključa, jačinu grijanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda nastaviti ključati. Na ovaj način može se uštedjeti i do 60% energije;
najekonomičnije kuhanje obavlja se u ekspress loncu kojim se vrijeme kuhanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta;
isključivanjem pekare 10 minuta prije kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije;
prilikom korištenja pekare, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata pekare izgubi 20% toplote.
Izvor:pogled.ba