“Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini” sa sjedištem u Tuzli oduzeta je licenca za rad, a slučaj će doživjeti i sudski epilog, doznaje Klix.ba.

Nekoliko afera povezano je s Američkim univerzitetom u BiH sa sjedištem u Tuzli, a pod sumnjom na određene malverzacije prošle godine je uhićeni Denis Prcić, ravnatelj te visokoškolske ustanove koja je bila predmetom istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te državnog i županijskog tužiteljstva.

U ovom trenutku Američki univerzitet u BiH sa sjedištem u Tuzli ne funkcionira, s obzirom na to da mu je oduzeta licenca za rad, što je za Klix.ba potvrdio ministar obrazovanja i znanosti Tuzlanske županije Ahmed Omerović.

“Pridržavajući se zakona i drugih propisa, morali smo oduzeti licencu za rad jer ta visokoškolska ustanova više nije obavljala djelatnost za koju je imala licencu. Dakle, tom sveučilištu je oduzeta licenca za rad, a određeni aspekti toga će biti razmatrani na sudu”, kazao je Omerović.

Rad Američkog univerziteta u BiH prošle godine je bio pod lupom istražitelja državnog i županijskog tužiteljstva koji su formirali dva predmeta.

Dok je za Tužiteljstvo BiH bila sporna diploma koju je ovo sveučilište izdalo ravnatelju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, Županijsko tužiteljstvo u Tuzli radilo je na predmetu koji je formiran na osnovu prijava studenata te visokoškolske ustanove.

Prvu mrlju na Američki univerzitet u BiH bacila je informacija o sumnji u vjerodostojnost diplome koja je izdana Mehmedagiću, zbog, kako je ranije navedeno iz Tužiteljstva BiH, činjenice da ju ravnatelj OSA-e BiH nikada nije spominjao do trenutka kada mu je poništena diploma sa fakulteta u Banja Luci.

Državno tužiteljstvo formiralo je predmet, a nedugo nakon toga u javnost je isplivala i prijava nekolicine studenata Američkog univerziteta u Tuzli, a u kojoj su naveli da je Prcić od njih pretprošle godine tražio dodatnih 1.500 KM za izdavanje diploma./HMS/

Decidno rečeno, studenti su Prcića prijavili za reketiranje, a Tužilaštvo TK je na osnovu toga kreiralo predmet te direktora univerziteta ispitalo u svojstvu osumnjičenog.

U nekoliko navrata istražitelji SIPA-e izuzimali su dokumentaciju iz prostorija ovog univerziteta u Tuzli, a u posljednjoj akciji u oktobru prošle godine Prcić je lišen slobode.

Shodno svim okolnostima, grupa studenata se našla na ledini, čekajući izdavanje svojih diploma koje su stekli nakon obavljenog školovanja.

“Uvjerenja sam da će to imati svoj sudski epilog. Nažalost, ministarstvo tu ne može pomoći jer je taj proces između osnivača univerziteta i studenata koji imaju od ranije ugovoren odnos”, ističe ministar Omerović.

Slučaj Američkog univerziteta u Tuzli, uz još njih nekoliko sa drugih privatnih visokoškolskih ustanova pokazao je da je ova oblast u Tuzlanskom kantonu prilično neuređena. Zbog toga je vlast donijela odluku o znatnijem stezanju obruča oko privatnih visokoškolskih ustanova, izmjenama zakona, ali repovi iz prošlosti i dalje se vuku.

/HMS/

error: Content is protected !!