Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u utorak poslijepodne, zajedno s potpredsjednikom Vlade Olegom Butkovićem te ministrima Markom Primorcem i Davorom Filipovićem, sastanak s hrvatskim članovima Nadzornog odbora Ine. Sastanak je održan uoči današnje hitno sazvane sjednice NO-a INA-e koja bi trebala početi u 10 sati.

Reakcije na razotkrivanje plinske hobotnice u INA-i ne posustaju. Najveću je buru izjavama izazvao bivši šef Nadzornog odbora Ine Damir Vanđelić koji je i za Večernji list progovorio o aferi u INA-i, te prozivkama da je i sam morao znati za pljačku koja se u toj tvrtki događala. Ustvrdio je jučer da je tadašnjem ministru Tomislavu Ćoriću poslao mail s nepravilnostima i gubljenju novca koje je uočio dok je bio na čelu NO-a u INA-i. Raspitivao se rekao je i o, po njemu spornim otpuštanjima sposobnih ljudi, te dovođenja novih na čelne pozicije, među njima i Damira Škugora, jednog o osumnjičenih u velikoj aferi koja danima potresa Hrvatsku.

‘Iznosim činjenice za koje imam dokaze. Volio bih da i Ćorić, ako me demantira, iznese dokaze. Žao mi je što ni Ćorić ni INA nisu slušali i čitali što govorim, ali mi je drago da međusobno usklađuju istupe. Ćorića sam upozorio na gubitak u poslovanju prije ove afere i nevezano za nju i vjerujem da je lako službama provjeriti preko servera jesu li svi koji su trebali dobili taj mail’, rekao je Vanđelić za Večernji list.

Mailovi su objavljeni u javnosti, ali iz INA-e tvrde kako se oni ne odnose na u subotu razotkrivenu veliku pljačku koja se događala.

Aktualni predsjednik NO-a INA-e Damir Mikuljan komentirao je u utorak cijeli slučaj. ‘Mi smo izmijenili informacije o ovome slučaju, dakle sve informacije koje imamo svakako su nedostatne. Od sjednice očekujemo da dobijemo kompletnu sliku. Ona mora prije svega dati odgovor na to što se dogodilo u upravljačkom sklopu, gdje je zakazalo i naravno, ono što sada treba učiniti, iskoristiti ovaj trenutak da se poslovni procesi potpuno promijene, da oni budu transparentni, da se jasno zna tko potpisuje, tko je odgovoran za što i da se ti poslovni procesi INA-e unaprijede. Mislim da je to najmanje što možemo učiniti, rekao je Mikuljan.

Danas se održava i redovita sjednica Užeg kabineta Vlade u Banskim dvorima, a nakon toga je sazvan sastanak parlamentarne većine.

Sabor je u utorak odbio zahtjeve oporbe za održavanje izvanredne sjednice, Večernji list.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

error: Content is protected !!