Čelni ljudi hrvatske politike su danas stigli u Ljubuški kako bi nazočili potpisivanju ugovora o financijskoj potpori projektima od interesa za hrvatski narod u BiH.

Republika Hrvatska i ove godine izdvaja milijune kuna za Hrvate u BiH, a novac dolazi preko Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Dobitnici financijske pomoći su od jutros potpisivali ugovore u Kulturnom centru, a tim povodom danas su u Ljubuški stigli i brojni visoki uzvanici, među kojima i predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, te Borjana Krišto, kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. „S druge strane granice“ stigli su Zvonko Milas, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Marija Vučković, izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Vanda Babić Galić, izaslanica hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, te brojni drugi.

Nakon potpisivanja ugovora, u Kulturnom centru je upriličen je svečani program.

Kako je rekla voditeljica programa Bjanka Medić, sredstvima iz Hrvatske potpomognuti su projekti iz svih područja života Hrvata u BiH – od kulture, obrazovanja, znanosti, zdravstva, infrastrukture.  

Ove godine je financiran najveći broj projekata te je izdvojen najveći iznos financijskih sredstava u posljednjih deset godina. Najveći dio posla obavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pa se nazočnima obradio i Zvonko Milas, tajnik ovog ureda.

On se osvrnuo na obespravljenost Hrvata u BiH te je istaknuo kako ga unatoč tome veseli jačanje zajedništva među Hrvatima u cijelom svijetu.

„Imam osjećaj da smo više zajedno nego ikad, da smo svi odista jedno, ne samo Hrvati u BiH i Hrvatskoj, nego i Hrvati širom svijeta. To tako i treba biti, mi smo jedan narod. Treba govoriti o suradnji, o poštovanju, o uvažavanju, o svemu onome što nam je potrebno da bi živjeli onako kako želimo“, rekao je, među ostalim, Milas.

Na pomoći iz Hrvatske zahvalio se Toni Kraljević, dopredsjednik i ministar financije u Vladi Županije Zapadno-hercegovačke te član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

„Hrvati Bosne i Hercegovine će uspjeti onoliko koliko uspiju Hrvati središnje Bosne, koliko uspiju Hrvati Bosne, a Hrvatska država će, koliko god to pretenciozno zvučalo, uspjeti koliko uspiju Hrvati Bosne i Hercegovine, a ova hrvatska Vlada, Vlada Andreja Plenkovića jasno djelima pokazuje kako je svjesna te činjenice“, rekao je Kraljević.

Nazočnima se obratila i Marija Vučković te je prenijela pozdrave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i istaknula kako će se i dalje ustrajati na pomoći Hrvatima u BiH.

Borjana Krišto, kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH se zahvalila Plenkovićevoj Vladi na zalaganju za poziciju i položaj hrvatskog naroda u BiH.  

Brojne goste i uzvanike danas je u Kulturnom centru dočekivao gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić, a svečanost potpisivanja ugovora su glazbenim izvedbama obogatili polaznici glazbene škole u Livnu i dječja folklorna skupina KUD ‘Seljačka sloga’ Trebižat Čapljina, koja je izvela tradicionalne napjeve i igre.

Uzvanike su darovali polaznici Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Sveti Josip Radnik“ iz Čitluka i Edukacijsko-rehabilitacijskog centra za djecu, mlade i osobe s poteškoćama u razvoju iz Ljubuškog ručno izrađenim darovima za ovu prigodu.

U realizaciji RTV Herceg-Bosne prikazana je i video reportaža o projektima koji su dobili potporu za 2022. godinu.

U 2022. godini potporu je dobilo 148 programa i projekata koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini: 11 iz područja zdravstva, 17 iz područja obrazovanja i znanosti, 25 iz područja kulture, 78 iz područja poljoprivrede te 17 programa i projekta iz ostalih područja.

Poslušajte govor Tonija Kraljevića

Poslušajte govor Zvonke Milasa

Poslušajte obraćanje Marije Vučković

Poslušajte govor Borjane Krišto

Ivan Herceg / Gordana Ilić

error: Content is protected !!