Jučer je bio Dan sjećanja i Međunarodni dan nestalih osoba. Hrvatska traga za više od 1800 osoba, a najviše ih je s područja Vukovarsko-srijemske županije – čak 518. U Vukovaru je program počeo odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a središnje obilježavanje održano je na Trgu dr. Franje Tuđmana. Ministar Tomo Medved istaknuo je da i dalje potpuno izostaje suradnja Srbije u rješavanju pitanja nestalih.

Nakon polaganja vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, ministar Tomo Medved izjavio je da suradnja Srbije potpuno izostaje u dostavi informacija o sudbini nestalih osoba tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, iako je sasvim jasno, naglasio je, da u arhivama u Srbiji postoje zapisi o tome gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba.

– I danas ih pozivam da se suoče s činjenicom kako su izvršili agresiju na Hrvatsku, počinili strašne zločine, pa neka danas otvore arhive i daju informacije gdje su posmrtni ostatci nestalih osoba, kako bismo mogli ubrzati taj proces, poručio je Medved. Istaknuo je da će Vlada Republike Hrvatske i dalje neumorno tragati sve dok se ne pronađe i posljednja nestala osoba.

Na upit novinara je li Vlada spremna blokirati Srbiju u pretpristupnim pregovorima s EU-om ako ta suradnja i dalje bude izostajala, Medved je rekao da je Hrvatska, u trenutku otvaranja pretpristupnih poglavlja 23 i 24 kao preduvjet za ulazak Srbije u EU, jasno stavila svoje uvjete, a oni su i danas važni – suradnja u procesu traženja nestalih osoba, odšteta logorašima srpskih koncentracijskih logora te povlačenje iz procedure Zakona o tzv. regionalnoj ili univerzalnoj jurisdikciji.

– Obilježavajući Međunarodni dan nestalih osoba posebno smo u mislima s nestalima u Domovinskom ratu, čijim obiteljima dugujemo istinu o sudbinama njihovih najmilijih”, objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. Ustrajat ćemo u pronalasku nestalih i zaštiti hrvatskih branitelja, kojima smo trajno zahvalni na žrtvi za Hrvatsku, kazao je.

Svake godine bol onih koji traže najmilije sve je veća – Prošla je 31 godina otkad je tata odveden, ni danas nemamo informaciju osim potvrde da je ubijen. Ne žele reći gdje su njegovi posmrtni ostaci. Svake godine bol onih koji traže svoje najmilije sve je veća, tu bol rijetko tko može razumjeti, rekla je predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata Sandra Rapčak.

Nemanja Savanović traga za ocem Tihomirom koji je odveden u Vukovarsku bolnicu. Prema nekim informacijama odveden je na Ovčaru, ali ga ondje nema, kaže Nemanja. Dok god je živ, dodaje – nadat će se da će ga pronaći.

Svim žrtvama odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskoga rata služena je u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

U sklopu obilježavanja predstavljene su aktivnosti Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja kod Trga dr. Franje Tuđmana. Odana je i počast kod Spomen-obilježja osobama nestalim u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!