Dužnosnici Republike Srpske i kineski partneri su svečano položili kamen temeljac na izgradnji auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Kamen temeljac su položili srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, ministar transporta i komunikacije BiH Vojin Mitrović, vd direktora “Autoputeva Republike Srpske” Slobodan Stanarević i kineski partneri.

Nakon polaganja kamena temeljca uslijedio je vatromet, javlja RTRS.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na svečanosti povodom početka realizacije projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje – Brčko rekao je da je ovo prvi korak na velikom putu koji se zove auto-put od Vukosavlja do Brčkog, Bijeljine, Srbije.

Grafički prikaz dionice autoputa od Vukosavlja do Brčkog

– Naš plan je izgraditi i povezati Banjaluku s Bijeljinom i Srbijom, povezati Srpsku prema Zvorniku, Han Pijesku, Sokocu, Višegradu, Palama, a onda se spustuti prema Trebinju. Nećemo stati na njemu – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da “u teškim okolnostima u kojima se Srpska borila za svoju samostalnost nismo nikada ostavili na stranu izgradnju ovakvih kapitalnih projekata”.

– Izgradnja auto-puta Vukosavlje – Brčko bitće na dobrobit građana, lokalne zajednice i cijele Republike Srpske – rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Višković ističe da je svima poznato da 2006. nije bilo auto-puta u Republici Srpskoj, a da se danas gradi s kineskim partnerima.

– U naredne tri godine i ovaj dio auto-puta bit ćemo u mogućnosti staviti na korištenje građanima Republike Srpske – dodaje Višković.

Auto-put Vukosavlje-Brčko je prvi projekt koji je preuzela Kineska državna korporacija za građevinsko inženjerstvo na teritoriji Republike Srpske, izjavio je predsjedavajući Korporacije za inozemne poslove Li Bi Seng.

On je zahvalio Vladi Srpske što je pružila priliku sudjelovati u jednom ovakvom projektu.

Vršitelj dužnosti direktora ЈP Autoputevi Repubilke Srpske Slobodan Stanarević istaknuo je da Republika Srpska nije sama kada radi projekte.

– Ako Europa zakaže, imamo Kinu, Rusiju i Srbiju – dodao je Stanarević.

Na 33 kilometra dugoj dionici riješeni su gotovo u potpunosti imovinsko – pravni odnosi tako da je učinjen veliki korak naprijed kako bi izvođač kineska državna kompanija počela s radovima.

– Ovo je i za korporaciju iz Kine značajan projekat jer je prvi ovog tipa koji imaju u Republici Srpskoj – rekao je predstavnik kineske državne kompanije Li Ping Sang.

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko bit će duga 33 kilometra, a vrijednost radova je 650 milijuna KM bez PDV-a.

Dionica auto-puta Vukosavlje-Brčko sastavni je dio budućeg auto-puta Banjaluka- Bijeljina-granica sa Srbijom, koji je kao prioritetni pravac definiran Prostornim planom Republike Srpske i strateškim planovima poduzeća Autoputevi Republike Srpske, podsjećaju iz ovog poduzeća.

Ugovor o projektiranju, izgradnji i financiranju potpisan je s Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo, kao najpovoljnijim ponuđačem u postupku javne nabavke koju je provelo poduzeće Autoputevi Republike Srpske.

/HMS/

error: Content is protected !!