Nakon dvije pobjede u pretkvalifikacijskim utakmicama za EP 2025., protiv Poljske u gostima te protiv Švicarske u Opatiji, hrvatska košarkaška reprezentacija stigla je u Milano gdje će nastupiti na EuroBasketu. 

Domaćini EuroBasketa koji se igra od 1. do 18. rujna su Češka, Gruzija, Italija i Njemačka. Hrvatski košarkaši igrat će u skupini C u Milanu, a europsku smotru otvaraju 2. rujna protiv Grčke. U ovoj skupini su još Velika Britanija, Estonija, Italija i Ukrajina.

EuroBasket je najavio izbornik Damir Mulaomerović.

– Već smo dugo zajedno, atmosfera je dobra, bitno je da smo odradili te dvije utakmice na najbolji mogući način.  U 1. kolu nas čeka Grčka, najteži mogući protivnik, sjajna ekipa. Mi smo jučer odradili dobar trening, dečki su maksimalno fokusirani i spremni i nadam se da ćemo prije svega biti hrabri i igrati dobru košarku, i na kraju krajeva polučiti dobar rezultat, rekao je izbornik.

Damir Mulaomerović na europskom prvenstvu je nastupao kao igrač, no sada je prvi put u izborničkoj ulozi.

– Pozitivna trema uvijek postoji, svima nama koji se bavimo ovim poslom stalo je da ovo bude dobro i svima nam je stalo da napravimo što bolji rezultat. Cijela ekipa, svi pomoćnici i svi oko reprezentacije potrošili smo dosta truda, mjesec dana, putovanja, već smo dugo vremena zajedno, a sada je najvažnije da damo sve od sebe i da sutra ne izađemo s upitnikom iznad glave. U svim utakmicama moramo pokazati kvalitetu, a imamo je, smatra izbornik.

Prvi protivnik hrvatskim košarkašima na EuroBasketu je Grčka.

– Sigurno da nije lako na otvaranju igrati protiv jednog od najjačih protivnika, no što je, tu je. Bit će teško i naporno, dan za danom utakmice, to je ono što ćemo morati izbalansirati i što se tiče fizičke pripreme igrača i umora. Dobro je da smo došli dan ranije, da se adaptiramo i da osjetimo atmosferu. Grčka ima sjajnog trenera, dobra su ekipa, ali mi smo se dobro pripremili. Ne znam u kojem sastavu će izaći jer imaju nekih problema s ozljedama, no mi smo spremni, idemo igrati i pokušati pobijediti.

Izbornikova očekivanja od EuroBasketa

– Nešto prognozirati na ovakvom europskom prvenstvu je nezahvalno. Ne volim prognoze i nisam sklon ništa obećavati. Idemo utakmicu po utakmicu pa gdje nas to dovede, zaključio je izbornik Mulaomerović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!