Izgradnjom suvremena posjetiteljskog centra, Grad Ljubuški dobiva vlastiti muzejski kapacitet, ali i mali znanstveni centar u kojem će biti moguće stručno obraditi arheološki materijal pristigao s recentnih, ali i budućih istraživanja.

Riječ je o najznačajnijoj investiciji u arheologiju ljubuškog kraja, prvom „in situ“ (na licu mjesta) posjetiteljskom centru koji će imati zanimljiv arheološki materijal – zbirku materijala sa sustavnih istraživanja na Gračinama, replike rimskih vojnika, maketu nalazišta…

„Prva faza uključivala je građevinske radove na rekonstrukciji objekta i uređenju partera. U nastavku se implementira sadržaj centra koji uključuje dizajn arheoloških postavki, izbor arheološkog materijala,  kreiranje i implementaciju tehnologije za virtualnu realnost, makete, replike rimskih spomenika ili objekata te opremanje kongresne dvorane i prostora za znanstveno-istraživačke djelatnosti. Završetak radova planiran je do kraja godine“, kazao nam je arheolog Mirko Rašić.

Nositelj projekta je JU Razvojna agencija ZHŽ-a – HERAG, a radovi na izgradnji i opremanju odvijaju se u sklopu projekta „Heritage REVIVED“.

Partneri na projektu su Grad Ljubuški iz BiH, Grad Solin i Županijska uprava za ceste Split iz Hrvatske te Općina Ulcinj iz Crne Gore.

A. M. M. / Dnevni list

error: Content is protected !!