Školske klupe širom Bosne i Hercegovine svake godine su praznije, jer se sve manje upisuje učenika u osnovne i srednje škole. Zbog toga sve je više nastavnika na listama tehnološkog viška i ne znaju hoće li nastaviti raditi u narednoj školskoj godini.

U razgovorima koje smo obavili sa predsjednicima sindikata srednjeg obrazovanja u Federaciji BiH, ističu da sve teže pronalaze rješenja kako da ostanu na poslu nastavnici koji nemaju punu normu, a neki ostaju bez posla jer jednostavno nema učenika, piše Faktor.

Predsjednica sindikata, Mirzama Džemidžić iz Bosansko-podrinjske županije kazala je da je ove godine bilo oko 30 nastavnika kojima se moralo pomoći da ostanu na poslu.

– Nastavnici koji nisu umali pune norme raspoređeni su i u druge škole i imat će punu plaću. Sreća pa u ovoj školskoj godini imamo blago povećanje broja učenika u srednjim školama – ističe Mirzama Džemidžić.

Elbira Bešić, predsjednica Sindikata Tuzlaanske županije, kratko je kazala da je u ovoj županiji zbrinuto 69 nastavnika koji nisu imali punu normu i oni predaju u nekoliko škola, kako bi zaradili punu plaću.

I u Zeničko-dobojskoj županiji tehnološkim viškom bilo je proglašeno 97 nastavnog osoblja, otkrio je Đevad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja ZDŽ  i dodao:

– Svi nastavnici su zbrinuti i ove školske godine, a ne znamo hoćemo li to moći učiniti iduće školske godine. U ZDŽ roditelji sve češće ispisuju djecu iz škole i odlaze u inozemstvo što je zabrinjavajuće, jer ostajemo bez djece koji su u BiH već završili nekoliko razreda.

U Srednjobosanskoj županiji prema službenim podacima 319 nastavnika nema punu normu sati.

– Više od 45 posto nastavnog osoblja u SBŽ radi na određeno vrijeme ili nema punu normu. Od 2018. godine u našoj županiji je manje 11 tisuća  učenika, a u međuvremenu se povećao broj nastavnika. Pisao sam premijeru SBŽ i tražio da se prime nastavnici koji rade na određeno vrijeme ili sa pola norme i još nisam dobio odgovor – kaže Abdulah Serezlija, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja SBŽ.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja USŽ, više je od 200 prosvjetnih radnika koji su tehnološki višak.

– Veliki je problem kako svima osigurati potreban broj nastavnih sati, pa postoje primjeri da neki nastavnici istovremeno predaju u više škola. Razlog je teško stanje u obrazovanju te sve manje učenika u školama, zbog čega je veliki broj prosvjetnih radnika na listama tehnološkog viška. Najveći broj naših kolega, posebno onih u mlađoj životnoj dobi, odlazi u inozemstvo za boljom egzistencijom. Najviše ih ne pronalazi posao u struci, već rade ono što ih zapadne – izjavio je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjoškolskog obrazovanja USŽ.

U Županiji Sarajevo je oko 300 nastavnika kojima je riješen problem nedostatka norme sati.

– Od 2003. godine Sindikat srednjeg obrazovanja Županij Sarajevo napravio je plan kako zbrinuti nastavničko osoblje koje nema punu normu ili rade na određeno vrijeme. Sindikat strogovo vodi računa kako se ispunjava taj plan i nedozvoljavamo raspisivanje novih natječaja dok se ne riješi status nastavnika koji već rade na određeno vrijeme ili nemaju dovoljan fond sati. Naša je sreća da se stalno doseljavaju ljudi u Sarajevo, pa imamo dovoljno učenika u školama i onda posao za nastavnike. Nama je problem što ne možemo zaposliti nastavnike njemačkog jezika, matematike, fizike i informatike. Oni ne žele da rade u školi za 1.200 maraka mjesečno, već rade kao informatičari – kaže Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata obrazovanja KS.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg obrazovanja Hecegovačko-neretvanske županije, kaže da se Vlada HNŽ ne osvrće na probleme zbrinjavanja viška nastavnog osoblja u srednjim školama.

– Čekamo već pet godina da se usvoji Pravilnik o zbrinjavanju viška nastavnog osoblja i jedini smo u Federaciji BiH koji nemaju taj pravilnik. Uz to Vlada HNŽ odobrila je Pravilnik o zbrinjavanju viška radnika u osnovnim školama u ovoj županiji, a nama ne dozvoljavaju. Međutim, sreća je naša da imamo pet – šest nastavnika koji nemaju punu normu, ali ćemo naći način da ostanu raditi i rasporedit ćemo ih po drugim školama – kazala je Edina Čomić.

U Posavskoj županiji svi nastavnici su zbrinuti.

– Nekoliko nastavnika koji nemaju punu normu sati rasporedimo u druge škole i tako svi zarade punu plaću – rekao je Stjepo Pejić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Posavske županije.

Izvor:faktor.ba

error: Content is protected !!