Istaknuo je kako se trebamo fokusirati na stvarne i nadolazeće probleme naše zemlje i društva.

Naime, vrlo brzo bismo mogli plaćati puno više cijene energije i režijskih troškova nego što je to sada slučaj, pogotovo u odnosu na prošlu godinu.

“Sada je jako važno donijeti prave mjere u pravo vrijeme, za razliku od akciza i PDV-a. Teško je očekivati ​​da će se ukinuti naplata PDV-a na pojedinačne proizvode ili usluge, ali entiteti mogu, posebno Federacija BiH i Hercegovino, privremeno smanjiti zbirnu stopu doprinosa za rad na 25% bruto plaće, zakonski definirati da sve ugovorene plaće budu u bruto iznosu, a prvih 1.000 KM da se ne oporezuju”, napisao je Hadžić na svom FB profilu.

Učinci bi, kaže, bili automatsko povećanje minimalne plaće, dodatni novac tijekom zime za radnike te smanjenje pritiska na poslodavce da dižu plaće i time poskupljuju svoje proizvode i usluge. Radnici bi dobili veće plaće kroz smanjenje poreza koje im država uzima.

“U praksi bi to otprilike izgledalo ovako:

➡ MINIMALNA NETO PLAĆA u FBiH – 540 KM ➡ 680 KM (Bruto 907 KM)

(trenutno je 540 KM neto + 367 KM doprinosa = 907 KM bruto)

➡ NETO PLAĆA 800 KM ➡ 1.028 KM (Bruto ostaje 1.370 KM)

(trenutno je 800 KM neto + 570 KM doprinosi = 1.370 KM bruto)

Novca za ovu mjeru ima više nego dovoljno do kraja godine, jer je 935 milijuna KM neizravnih poreza (PDV, trošarine, carine) i 476 milijuna KM izravnih poreza (doprinosi, porez na dohodak, porez na dobit) VIŠE u usporedbi u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Primjenom ove mjere u razdoblju listopad – prosinac ove godine uvelike se pomaže građanima i gospodarstvu. Poslodavac nema dodatnih troškova, a zaposlenik prima znatno veću plaću. Unaprijed ću odgovoriti i na pitanja koja će se pojaviti, a odnose se na to da će poslodavac to povećanje „uzeti“ sebi. Kada je plaća definirana u bruto iznosu, onda svako umanjenje poreza ide direktno na račun radnika, bez mogućnosti da poslodavac išta učini po tom pitanju”, napisao je Faruk Hadžić.

Izvor:portal buka

error: Content is protected !!