Veliki broj stručnjaka iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, europskih zemalja i zemalja regije prezentira svoja iskustva u radu s djecom i odraslima na Balkanskoj konferenciji o autizmu. Podijeljena su vrijedna iskustva istraživačkih timova u radu s osobama s autizmom, koja će biti od iznimne važnosti za domaće stručnjake.

“Mi smo dosad riješili tretman, na način da je to većinom pojedinačni entuzijazam pojedinaca koji su to riješili, poput otvaranja nekih nevladinih udruga i slično. Ono što nam treba je sustavno rješenje, više podrške , jedan takav nam trenutno nudi otvaranje Centra za autizam u Tuzli“, ističe dr. Amela Ibrahimagić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli.

Centar za autizam u Tuzli, iako je davno trebao i morao biti otvoren, još je daleko od toga. Ove godine imenovana v.d.ravnateljica Centra kaže da početak rada Centra koče birokratske procedure i besparica, a šteta za djecu s autizmom je nemjerljiva.

“Sada imamo situaciju da podzakonski akti Ustanove od strane nadležnih ministarstava idu vrlo sporo. Trenutno smo u fazi prikupljanja dodatnih sredstava, jer ona predviđena budžetom u Tuzlanskom kantonu nisu dovoljna da se ulože u rad Ustanove ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini koja bi zadovoljila potrebe ove populacije”, kaže Emina Altumbabić, v. d. direktorica Centra za autizam Tuzla.

Ništa bolja situacija nije ni u susjednim zemljama kada je u pitanju odnos države prema institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave autizmom. Stručnjaci se bore s neučinkovitom vladom i nedovoljnom sviješću o autizmu u društvu.

“BiH, kao i Hrvatska, ima svoje korijene u istome. Još uvijek se ne možemo mjeriti s bijelim svijetom i ponuditi našim korisnicima, našim pacijentima, našim stručnjacima iste uvjete. Ali vjerujem da ova Konferencija ima snage donijeti mala revolucija u radu samih stručnjaka, ali i za živote konkretnih korisnika“, naglašava dr. Ines Del Soto iz Hrvatske.

Za dobrobit svih ljudi kojima je potrebna pomoć i podrška u borbi s autizmom, treba vjerovati da će optimizam domaćih stručnjaka, osnažen najnovijim svjetskim spoznajama na ovom području, nadvladati frustracije izazvane neosjetljivošću i neučinkovitošću domaćih vlasti.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!