Odluka da očevi mogu koristiti očinski dopust od kolovoza ove godine u Republici Hrvatskoj naišla je na odobravanje i euforiju velikog broja roditelja, a to pravo očevi u Bosni i Hercegovini imaju već godinama, piše Večernji list BiH.

Koliko je doneseno odluka

Uz različito trajanje u Federaciji Bosne i Hercegovine te Republici Srpskoj pravo na očinski dopust očevi u našoj zemlji mogu koristiti još od 2016. godine, međutim, za razliku od euforije koju je izazvao u Republici Hrvatskoj, u BiH je ta vijest prošla gotovo neopaženo, a u proteklom razdoblju tek su se rijetki odlučili to pravo i koristiti. Je li razlog za to neupućenost u prava, loše regulirane rodiljske naknade ili nešto treće, nije poznato.

Prema službenim podacima, godišnje u cijeloj državi to pravo koristi tek pedeset do sedamdeset očeva.

– U Bosni i Hercegovini manje od 0,5 posto očeva odlučuje koristiti roditeljski dopust – izneseno je na jednoj tribini koja je obrađivala upravo tu temu. Tom prilikom rečeno je i kako se za korištenje ovog prava nešto češće odlučuju očevi u Republici Srpskoj nego u Federaciji BiH jer je taj entitet bolje regulirao naknade za dopust. U Zakonu o radu RS-a definirano je da se roditelji mogu sporazumjeti da pravo na roditeljsku odsutnost koje je počela majka, nakon isteka 60 dana od dana rođenja djeteta, može nastaviti koristiti zaposleni otac. Kako su naveli iz Zavoda za dječju zaštitu Republike Srpske, tijekom prošle godine to pravo odlučilo je koristiti 29 očeva. Budući da je tijekom 2021. godine u tom entitetu izdano ukupno 4228 odluka za korištenje rodiljskog dopusta, udio muškaraca koji su odlučili provesti više vremena sa svojim novorođenčetom tek je 0,69 posto. Ove godine u prvih šest mjeseci doneseno je 20 odluka za očeve koji mogu koristiti roditeljsku odsutnost, što čini 0,97 posto od ukupno 2055 izdanih odluka. Kada je riječ o zakonu u Federaciji BiH, on propisuje da za vrijeme trudnoće, porođaja i njege djeteta žena ima pravo na rodiljsku odsutnost u trajanju od jedne godine neprekidno.

Što su razlozi

– Na osnovi nalaza ovlaštenog liječnika žena može početi rodiljsku odsutnost 28 dana prije očekivanog datuma porođaja. Žena može koristiti kraći rodiljski dopust, ali ne kraće od 42 dana nakon porođaja. Nakon 42 dana poslije porođaja pravo na roditeljsku odsutnost može koristiti i radnik – otac djeteta ako se roditelji tako sporazume.

Zaposleni otac djeteta može koristiti to pravo i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako iz drugih opravdanih razloga ne može koristiti rodiljsku odsutnost – stoji u Zakonu o radu FBiH. Najčešće se za korištenje roditeljske odsutnosti u ovom bh. entitetu odlučuju očevi koji rade u stabilnim, često državnim tvrtkama, dok su im supruge zaposlene kod privatnika. – Dugo smo razgovarali o tome i na kraju smo odlučili da će prvih šest mjeseci uz dijete biti supruga, a nakon toga ja. To smo napravili kako bismo sačuvali njezin posao – kazao nam je jedan od očeva koji je koristio ovo pravo. Budući da je bio među prvima u Federaciji BiH, kaže kako je dijelu kolega i poznanika ta odluka bila smiješna. Danas bi sve isto ponovio jer mi tih šest mjeseci provedenih uz dijete znači više od bilo čega. Nerijetko se za tu opciju odlučuju i kada supruga radi na poziciji s većom plaćom.

– Prijatelj mi je napravio isto, ali kod njih je situacija bila takva da mu je supruga u tom razdoblju imala gotovo dvostruko veću plaću nego on. Budući da su kreditno zaduženi, a dolazak bebe iziskuje dodatne troškove, to je bio jedini način da financijski prebrode to razdoblje – objasnio je naš sugovornik. Inače, smjernice Europske komisije o kojima se nedavno raspravljalo, među ostalim, predlažu najmanje četiri mjeseca roditeljskog dopusta koji mora iskoristiti otac i ne može ga prenijeti na majku te najmanje deset slobodnih plaćenih dana za oca nakon rođenja djeteta. •

Izvor:Vecernji.ba

error: Content is protected !!