Zbog velikog zanimanja mladih za zanatska zanimanja, u Bijeljini su ove godine uvedena tri nova zanatska smjera. Mjesta na postojećim su popunjena kažu u srednjim stručnim školama u ovom gradu, a najveće zanimanje vlada za smjer kuhara i konobara. Za Anastasiju Stanković prilikom upisa u srednju školu nije bilo dileme. Oduvijek ju je zanimalo kulinarstvo, a upis kuharskog smjera u srednjoj školi u Janji opravdalo je njena očekivanja, javlja BHRT

. “Volim ovaj smjer, volim ovo zanimanje i mislim da će u budućnosti biti mnogo posla. Prvo bih voljela upisati četvrti stupanj i nakon toga ako bi bilo mogućnosti da idem dalje, ako ne onda se nadam da će biti posao neki”, kaže Anastazija Stanković. Iz školske klupe na radno mjesto, kažu profesori, ističući da su zanatlije i majstori izuzetno traženi. “Većina učenika odmah ima zaposlenje, neki i tijekom školovanja u restoranima i objektima gdje obavljaju praksu već dobijaju posao”, kaže profesor praktične nastave Aleksandar Cvijanović.

“Svaki dan imamo pozive iz hotela i resatorana, mi nemamo dovoljno djece da pokrijemo tržište”, ističe direktor Srednje stručne škole Janja Aleksandar Matić. Keramičari, kuhari, varioci, alatničari, automehaničari i drugi zanatski smjerovi posljednjih godina u Bijeljini su doživjeli ekspanziju, dijelom i zbog subvencija za deficitarna zanimanja. “Subvencionirano sa sto maraka i s prevozom. Za sad su kuhari najpopularniji, malo su se ove godine i konobari probudili”, kaže Matić. Ipak, u zanatsko – poduzetničkoj komori upozoravaju da je potrebno promatrati širu sliku, koja nije pozitivna. „Nažalost dobrim dijelom školujemo kadar za inozemstvo. Vi imate apsurdnu situaciju da medicinska upisuje tri razreda medicinskih tehničara iako nema potrebe za jednim razredom. Ta djeca već tijekom srednjoškolskog školovanja uče njemački i spremaju se za odlazak u inozemstvo”, naglašava Mile Stević iz ZPU “Preduzetnik” u Bijeljini. Istraživanje tržišta rada potvrdilo da u ovom dijelu zemlje najviše nedostaju ugostiteljski radnici i frizeri. Uz to, velika potražnja je i u drveoprerađivačkoj industriji za stolarima i rukovoditeljima na CNC strojevima.

Izvor:

error: Content is protected !!