Oglasi u kojima se traže konobari, kuhari, sobarice sve se češće lijepe po ugostiteljskim objektima u cijeloj BiH i ovo su ujedno i najtraženiji radnici, posebno u vrijeme turističke sezone.

Nitko od nadležnih u BiH ne zna točne podatke o tome koliko radnika nedostaje u ugostiteljstvu i koliko se obuka provede za nezaposlene konobare, kuhare i ostala zanimanja u ugostiteljstvu i gdje završe osobe koje su bile na obuci. U organizaciji Gospodarske komore SŽ-a krajem srpnja 2022. završena je obuka konobara, kuhara, recepcionera, spremačica i animatora u turizmu.

– Obuka se izvodila u trajanju od 100 školskih sati, a pohađalo ju je 35 nezaposlenih osoba iz SŽ-a. Teorijski dio obuke organiziran je u Centru za edukaciju Gospodarske komore SŽ-a, dok se praktična obuka provodila u dva hotela – kazao je Darko Vujović, direktor Centra za gospodarski razvoj u Gospodarskoj komori SŽ-a.

Dodaje kako su kandidati imali besplatnu obuku. – Edukacija je dio aktivnosti koje se provode u sklopu projekta Premošćavanje (Bridging) koji se realizira u okviru IPA II programa prekogranične suradnje Srbija – BiH 2014. – 2020., a koju financira Europska unija – kazao je Vujović. 

Izvor.pogled.ba

error: Content is protected !!