Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je posjeta turskog predsjednika Erdogana BiH važna i da daje elan za rješavanje problema.

– Želim istaći pitanja o kojima je Erdogan govorio. Uvijek izvršimo pomake, važna je stvar oko osobnih iskaznica i mi to podržavamo kao i niz drugih pitanja, do toga da se formira zajednički tim između zemalja da se bave energetikom – rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva s turskim predsjednikom.

Dodik je zahvalio je predsjedniku Turske na stavu da BiH sama treba rješavati unutarnja pitanja, bez nametanja sa strane.

– Predsjednika Erdogana doživljavam kao velikog lidera i državnika. Smatram da je to danas pokazao. Njegov odnos prema nama u BiH jeste s emocijama i simpatijama, ali i s pragmatizmom koji ukazuje na to kako treba rješavati stvari ovdje u BiH – treba zajedno da donosimo najbolja moguća rješenja bez nametanja sa strane – rekao je on.

Dodik je, kako prenosi RTRS, istaknu da je Erdogan došao u BiH s paketom pomoći bez političkih uvjetovanja.

– To je nešto što bi moglo biti primjer i za mnoge druge, a pogotovo one sa Zapada koji ovdje dolaze pomalo bijesni da nam drže lekcije kako trebamo organizirati naše društvo. Prema pravilu, iza toga i takvih postupaka ostave nam nered koji trebamo srešivati dugo godina poslije, kazao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da podržava pristup da BiH treba očuvati teritorijalni integritet i suverenitet u skladu s Dejtonskim sporazumom, dodajući da za Srbe ustavna i daytonska BiH nije problem, već neustavna i antidejtonska BiH koja je neprihvatljiva.

Dodik je zahvalio Erdoganu što je utjecao na to da se BiH osigura đubrivo iz Turske kako poljoprivredna proizvodnja ne bi bila ugrožena.

/HMS/

error: Content is protected !!