Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, gdje će održati niz sastanaka sa bh. dužnosnicima .

Erdogan je svečano dočekan na ceremoniji uz vojne počasti ispred zgrade Predsjedništva BiH, nakon čega će uslijediti susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH te sastanak službenih delegacija BiH i Republike Turske.

Zajedno s delegacijom Republike Turske, koju čini više ministara, planirano je da se Erdogan sastane i s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Također, Vanjskotrgovinska komora BiH večeras će, u suradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inozemstvom Republike Turske (DEIK), u okviru službene posjete BiH predsjednika Republike Turske, organizirati Poslovni forum BiH – Turska. Tom prilikom bit će potpisan i Memorandum o suradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i Odbora za ekonomske odnose sa inozemstvom Republike Turske.

Uz predsjednika Erdoğana, delegaciju Republike Turske čine ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi, ministar trgovine Mehmet Muş te ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

Nakon posjete BiH, Turski predsjednik bi trebao posjetiti Srbiju i Hrvatsku.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!