Proteklog vikenda točnije u subotu i nedjelju (03. i 04.09.) održano je balkansko prvenstvo u judou za djecu do 15 godina. Turnir se održavao u Grčkoj u gradu Kozaniju udaljenog od Mostara 650 kilometara. Četvero mostarcaca koji treniraju u judu klubu Herceg Marko Čerkuč, Gabriela Raič, Petra Čuljak i Bojan Gačić sudjelovali su na ovom prestižnom judo natjecanju.

Na prvenstva balkana pravo nastupa imaju prvaci i viceprvaci Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, Grčke, Bugarske, Turske, Rumunjske, Srbije i Cipra. U vrlo jakoj i ozbiljnoj konkurenciji ostvaren je iznimno dobar rezultat, odnosno osvojene su dvije brončane medalje i dva sedma mjesta.

Prvog dana turnira broncu je osigurala Gabriela Raič u kategoriji do 44 kilograma. Ova medalje ujedno je i povijesna jer jer prva balkanska za novoosnovani judo klub Herceg. Gabriela je u prvom kolu bila bolja od predstavnice Rumunjske Biance Katarzyne Banu. U drugom kolu Gabriela pobjeđuje Grčke Xaidou Konstantine.

Polufinalni meč donosi joj predstavnicu Turske Kilic Elif. Borba je bila neizvjesna do samoga kraja. Gabriela je u ranoj fazi meča povela na dvije kazne i pred sami kraj predstavnica Turske osvaja bod koji Gabriela ne uspijeva anulirati do kraja borbe. Time predstavnica Turske ide u finale i na kraju i osvaja zlato a Gabriela  u borbu za broncu. U borbi za broncu pobjeđuje drugu predstavnicu Bosne i Hercegovine Jovanu Đurić i time se po drugi put u svojoj judo karijeri penje na balkansko postolje.

Prvog dana na strunjaču također su izašli i Marko Čerkuč -38kg i Petra Čuljak -48kg. Oboje su se plasirali na sedmo mjesto, oboje su pobjedili po jednu i izgubili dvije borbe i oboje su izgubili od osvajača zlata i bronce.

Drugog dana na strunjaču izlazi Bojan Gačić kojemu je prvo kolo donijelo predstavnika Grčke Triantafilidisa Nikolaosa kojeg Bojan pobjeđuje na bodove i prolazi u slijedeće kolo.

Slijedeće kolo Bojan gubi borbu od predstavnika Turske i kasnijeg finaliste Kocak Alpera te je svoj put do medalje morao nastaviti kroz repasaž. U repasažu u drugom kolu radi meč protiv Makedonca Nikole Petrova kojeg je kroz aktivniji i bolji judo natjerao na tri kazne i diskvalifikaciju. U borbi za broncu protivnik mu je bio još jedan predstavnik Bosne i Hercegovine Vuk Maksimović. Bojan osvaja broncu već u drugom napadu borbe lijepim bacanjem i time se penje na svoje prvo balkansko postolje u kategoriji do 73 kilograma.

Već idućeg vikenda član judo kluba Herceg Ivano Đinkić koji je prije dva tjedna došao do 16 najboljih judaša svijeta sudjelovati će na prvenstvu balkana za kadete do 18 godina. Iz judo kluba Herceg i na ovom turniru očekuju dobar plasman. Podsjetimo, Ivano je tek prva godina kadeta i sami nastup na ovim prestižnim natjecanjima veliko je iskustvo. Iz kluba ističu kako se idućih godina nadaju da bi Ivano mogao praviti istaknute rezultate i na međunarodnoj razini.

Inače balkansko prvenstvo za kadete održava se u Turkoj u gradu Izmit udaljenom 1400 kilometara. Time će u tjedan dana judaši mostarskog Hercega preći ukupno preko 4000 kilometara.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!