Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je ubojstvo načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića razriješeno, te poručio da će redovi Ministrastva unutarnjih poslova biti očišćeni od onih koji su prodali i sebe i svoje kolege i pogazili ono za što su se školovali i obučavali.

Uhićen je i nalogodavac i izvršitelj ubojstva, ali su ostali još neki ljudi koji su na neki način doprinijeli da se ubojstvo dogodi – rekao je Lukač novinarima u Istočnom Sarajevu.

Komentirajući jučerašnje uhićenje u Prijedoru, Lukač je rekao da je akcija sprovedena s ciljem borbe protiv organiziranog kriminala, ali da ima veze i s ubojstvom načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića.

“Nastavljamo tu borbu! Najavio sam da u Prijedoru imamo još mnogo posla. Nažalost, uvijek se pojavi neki policijski službenik koji je otišao na drugu stranu i koji je s kriminalcima, zbog nekog osobnog interesa, počeo raditi krivična djela i biti na usluzi i prodavati informacije iz polcije. Svi takvi će biti procesuirani”, naglasio je Lukač.

Lukač je rekao da su uhićeni značajni kriminalaci koji se povezuju s aplikacijom “Sky”.

“Ono što je nadležnost iz Republike Srpske i na našoj teritoriji od tih 2.000 koji su spominjani nisu svi s teritorije Srpske. Očekujemo da otvorimo potpunu suradnju s Europolom”, rekao je Lukač.

Lukač je najavio da će večeras imati sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom i ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem na kojem će biti razgovarano o Europolu.

“Već šest godina imamo sporazum o suradnji koji je potpisan i ratificiran s Europolom. Za šest godina nismo uspjeli u potpunosti ga imlementirati onako kako je potpisan. To je BiH, što drugo reći. Međunarodni sporazum, koji ima zakonsku snagu, nismo uspjeli dovesti do kraja”, rekao je Lukač.

On je napomenuo da su iz Europola poručili da u sjediše u Haag ne mogu primiti ni časnika za vezu, koji je određen, dok sporazum ne bude potpuno proveden.

Lukač je izrazio uvjerenje da će večerašnji sastanak doprinijeti rješenju, da će biti određena kontakt točka na kojoj će biti skoncentrirane sve informacije koje dolaze iz Europola, a koje će biti dostupne svakoj policijskoj agenciji, što bi doprinijelo boljoj operativnoj suradnji.

/Srna/HMS/

error: Content is protected !!